Mooie beloning: coëfficient van drie Belgische topclubs schiet de hoogte in

Mooie beloning: coëfficient van drie Belgische topclubs schiet de hoogte in

25-05-2017 20:25
1

Anderlecht, AA Gent gaan volgend seizoen opnieuw Europees spelen, Racing Genk misschien ook. Voor die volgende campagne krijgt het in ieder geval een steuntje in de rug. Door de topcampagne van dit seizoen zijn die drie clubs fel gestegen op de UEFA-ranking.

Anderlecht is de primus van de klas in België, dat was al zo voor het seizoen. Toen stond er nog op plaats 38, nu is het gestegen naar 32. De sprong van Racing Genk is nog indrukwekkender, van 60 tot 44. De grootste sprong is echter die van AA Gent, dat van 84 naar 59. De andere twee Belgische deelnemers zijn gedaald. Club Brugge van 47 naar 53, Standard van 77 zelfs naar een bijzonder zwakke 95ste plaats.

De coëfficient van een bepaalde club bepaalt in welke pot die club zit bij een poulefase en bepaalt ook wie reekshoofd is. Anderlecht zal bij de Champions League-loting in Pot 3 zitten, van AA Gent en Racing Genk weten we zeker dat ze in al hun voorrondes reekshoofd gaan zijn. Club Brugge is reekshoofd in de derde voorronde van de Champions League, maar waarschijnlijk niet in de vierde. De vijfde Belgische kandidaat, Zulte Waregem, staat op plaats 131 en zit waarschijnlijk in Pot 4 van de Europa League.