'Als je op internet mijn naam intypt, tref je de grofste beledigingen aan'

'Als je op internet mijn naam intypt, tref je de grofste beledigingen aan'

25-05-2017 13:15
1

In België zijn weinig analisten echt populair, maar het is toch voornamelijk Filip Joos die vaak in het oog van de storm staat. In Sport/Voetbalmagazine legt hij uit hoe dat precies komt.

Als analist in het programma 'Extra Time' krijgt hij vaak de volle laag, maar hij kan daar wel tegen. "Als ik ergens zit, smijt ik mij. In Extra Time kan ik fel tekeergaan, besef ik, maar dat is wat dat programma nodig heeft. Het is een discussieprogramma, daar moet vuur inzitten", vertelt hij in Sport/Voetbalmagazine.

Een vervelende bijwerking is wel dat hij door het programma iets te bekend is geworden. "Commentatoren zijn bij voorkeur gezichtsloos, ik zou dat ook liever zijn. Door mijn aanwezigheid in Extra Time is dat onmogelijk geworden. Met dat spanningsveld zit ik en ik heb dat bij de VRT al meermaals aangekaart. Eigenlijk kom ik niet zo graag op televisie, al heb ik ondertussen vrede met het programma en mijn rol erin", verrast hij.

Zijn stijl van commentaar gaat hij zeker niet aanpassen. "Als commentator ben ik iemand die vragen opwerpt en soms ook antwoorden geeft. Dat vergt iets meer van een kijker – die het trouwens absoluut niet altijd eens moet zijn met mij. Ik wil meer zijn dan wat Duitse commentatoren doorgaans doen: af en toe een naam noemen en ‘Das wahre ein fantastisches Tor’ roepen als er gescoord wordt."

Groffe beledigingen
Vooral online wordt Joos niet bepaald gespaard door de kijkers. "Ik ben er zeker van dat als je op internet de naam Filip Joos intypt je de grofste beledigingen aantreft. Net zo goed wordt er op straat naar me geschreeuwd: 'De beste commentator van de wereld!', dat is ook overdreven. Voetbal polariseert en ik ben nu eenmaal een van de stemmen van dat voetbal.

"Als ik België-Italië doe op het EK, zal ik zeggen wat ik zie – Rode Duivels die met open ogen in de val lopen – ook al weet ik dat er een miljoen gelegenheidssupporters voor de buis zitten die ’s ochtends vlaggen aan huis en auto hebben opgehangen. Ik zal nooit een vrijblijvende commentator zijn. Ik probeer te interpreteren, en daarmee neem ik risico’s want niemand is feilloos. Ik weet ook dat genoeg mensen uit het voetbalwereldje mij wél waarderen."