Revolutie in Jupiler Pro League, refs krijgen binnenkort enorm voordeel

Revolutie in Jupiler Pro League, refs krijgen binnenkort enorm voordeel

23-05-2017 13:00
6

Het viel in deze Play-Offs niet te ontkennen: de Belgische refs hebben geen geweldige beurt gemaakt. Heel veel fases werden verkeerd beoordeeld, maar de Pro League wil dat oplossen en schiet in actie.

Volgend seizoen krijgen we namelijk de langverwachte videobeelden voor de ref, zij het in heel beperkte mate. Slechts in 48 wedstrijden zal zo'n systeem gebruikt worden. Johan Verbist, baas van de scheidsrechters, legt bij Sporza uit hoe het werkt.

Het is de bedoeling dat de ref de beelden zélf bekijkt, zij het op aangeven van een assistent. "Er zal rechtstreekse communicatie zijn tussen de videoassistent en de scheidsrechter op het veld. Als een beslissing van de scheidsrechter honderd procent verkeerd is, zal hij die beelden aan de zijlijn kunnen gaan herbekijken."

"Er komt een speciale zone met een scherm. Daar mag niemand anders komen. Als een speler in die zone komt, krijgt hij een gele kaart. Een trainer wordt naar de tribune gestuurd. De clips die doorgestuurd worden zijn 15 of 20 seconden lang. Dan moet de scheidsrechter een beslissing nemen. Heel veel tijd zullen we daar niet mee verliezen."

Iedereen gelijk
Uiteindelijk zullen alle zestien clubs zes wedstrijden spelen met zo'n videoref. "Welke wedstrijden dat precies zullen zijn, weten we nog niet. Daarvoor is het wachten op de kalender. Maar elke club zal drie uitwedstrijden en drie thuiswedstrijden spelen waarbij het systeem getest wordt. In totaal zijn er 48 testen. We zullen zien hoe het loopt. Normaal is het de bedoeling dat het systeem dan effectief ingevoerd kan worden in 2018-2019."

Wat bekijken die assistenten concreet? "De videoscheidsrechters bekijken elk doelpunt, elke strafschop, alle rode kaarten en incidenten waarbij verkeerde spelers van het veld worden gestuurd", legt Verbist nog uit.