VP’s Elftal van het Jaar: wie was de beste rechtsback in de Jupiler Pro League?

VP’s Elftal van het Jaar: wie was de beste rechtsback in de Jupiler Pro League?

23-05-2017 11:00

De Jupiler Pro League 2016-2017 heeft de deuren (bijna) definitief gesloten. De landskampioen is bekend, de meeste Europese tickets zijn verdeeld, dus is de tijd gekomen om het beste elftal van het afgelopen seizoen samen te stellen. VoetbalPrimeur.be geeft jou de kans om die elf te kiezen. Vandaag: de rechtsachter.

De komende dagen krijgen jullie, de lezers van VP, de kans om per positie de beste speler van de afgelopen tien maanden te selecteren. Onze redactie heeft voor jullie telkens een selectie gemaakt van een aantal spelers. Uit die opties kunnen jullie onderaan in de poll dan stemmen voor jullie favoriet. De speler met het hoogste percentage aan stemmen, komt vanzelfsprekend in VP’s elftal. De vijf geselecteerde rechtsachters, in alfabetische volgorde, zijn:

Timothy Castagne (KRC Genk)
Door een blessure kwam de Ardennees pas halverwege september voor het eerst in actie voor de Genkenaars. Sindsdien verdween Castagne niet meer uit het elftal. Dat betekent dat zowel Peter Maes als opvolger Albert Stuivenberg het volste vertrouwen hebben in de vleugelverdediger. Terecht, want in het aanvallende spel van Genk past de offensieve jeugdinternational perfect.

Hendrik Dalsgaard (Zulte Waregem)
Als we op zoek zouden gaan naar de beste rechtsback uit de Play-Offs, dan steekt Dalsgaard er met kop en schouders bovenuit. De Deen wist als verdediger zowaar vijf keer te scoren. Zijn ‘manco’ ligt in het feit dat hij voor Nieuwjaar simpelweg niet in actie kwam voor Essevee. Dat had twee oorzaken: een zware blessure en de aanwezigheid van routinier Davy De fauw.



Thomas Foket (AA Gent)
Van de vijf uit dit lijstje is Foket meer dan waarschijnlijk de grootste naam. De Brusselaar draait al enkele jaren mee in de geoliede machine van Hein Vanhaezebrouck. Dat legt hem geen windeieren: in 2015 veroverde hij de titel, in het voorjaar van 2016 betwistte hij de 1/8e finales van de Champions League en eind vorig jaar volgde zijn debuut bij de Rode Duivels.

Adam Marusic (KV Oostende)
Wat een metamorfose heeft de Serviër ondergaan. Bij KV Kortrijk was Marusic nog een soort van ongeleid projectiel als rechtsbuiten, maar in Oostende werd hij perfect omgeschoold naar een moderne rechtsback. Defensief doet de Balkan-jongen het verrassend goed. Over zijn offensieve meerwaarde bestaat geen twijfel.

Clinton Mata (Sporting Charleroi)
Het seizoen van Mata valt met één woord te omschrijven: geweldig. De Angolese Luikenaar stond er van augustus tot mei. Onder de vleugels van Felice Mazzu is hij uitgegroeid tot de meest gegeerde vleugelverdediger uit de Jupiler Pro League. Een man met zeven longen en het technisch vermogen van een aanvaller... Ideaal materiaal voor een Belgische topclub.

Wie was de beste rechtsback uit de Jupiler Pro League 2016-2017? Laat je stem gelden in de poll!