Hoezo slecht voetbal? 'Anderlecht deed het meeste met de bal'

Hoezo slecht voetbal? 'Anderlecht deed het meeste met de bal'

19-05-2017 13:49
6

Countervoetbal, zo klonk de steeds terugkerende kritiek op het spel van Anderlecht. Criticasters laakten dat paars-wit wachtte op dat ene foutje van de tegenstanders, maar de cijfers spreken dat tegen. Het balbezit mag dan niet overdonderend zijn, Anderlecht deed van alle ploegen in Play-Off 1 wel het meeste met de bal.

Paars-wit scoorde het meeste doelpunten in de Jupiler Pro League, toch kreeg het veel kritiek voor zijn zogenaamd verdedigende voetbal. Feit is wel dat het balbezit lager lag dan in het laatste kampioenenjaar ('13-'14'), maar met 52% in de reguliere competitie en 48% in de Play-Offs viel ook dat wel mee.

Anderlecht sprong simpelweg het efficiëntste om met zijn balbezit, berekende Kick & Rush Lab . Wanneer de mannen van Weiler de bal hadden, kwamen ze het snelst tot een kans van alle ploegen. Bovendien creëerde het meer kansen, schoot het vaker op doel en scoorde het meer dan tijdens de titels onder John van den Brom en Besnik Hasi.

Met 100 kansen in PO1, omgerekend 12,5 per match, kreeg paars-wit de meeste scoringsmogelijkheden dit seizoen. De helft van die kansen werden op doel afgevuurd. In Play-Off 1 ontbrak de efficiëntie wel een beetje. Anderlecht scoorde tot dusver slechts elf keer, zo'n acht procent van de versierde mogelijkheden. Desondanks heeft het over een heel seizoen bekeken de beste aanval.