Straffe onthulling: 'Weiler wilde zelf opstappen bij Anderlecht'

Straffe onthulling: 'Weiler wilde zelf opstappen bij Anderlecht'

19-05-2017 09:00
2

René Weiler mag als jonge coach zijn allereerste landstitel vieren, hij bezorgde Anderlecht nummer 34. Bijna was het nooit zover gekomen, zo weet Het Laatste Nieuws. Hij dacht aan zelf opstappen. 

Tijdens de zwarte novembermaand van Anderlecht stond Weiler ter discussie in de Belgische pers. Zelfs na de 7-0 tegen Moeskroen kwamen er kritische vragen. "Wanneer hij op de persconferentie ondanks het goede voetbal en de vele doelpunten alweer vragen krijgt die hij als negatief ervaart - genre: 'Waarom kan Anderlecht dit niet elke week?' -, kookt Weiler vanbinnen. De Belgische media, die hij altijd al laag had ingeschat, hebben definitief afgedaan", klinkt het.

Ook binnen de club had hij toen echter grote problemen. "Dat hij ook binnen de club meer tegenwind dan ruggensteun krijgt, helpt niet. Dat dat Zwitserse broekventje op een persconferentie heeft laten verstaan dat "traditie en geschiedenis geen doelpunten scoren", daar wordt binnenskamers zwaar aan getild. Vooral de oudere gilde van het bestuur, die nogal stevig vertegenwoordigd is binnen paars-wit, is niet te spreken over de manier waarop hun instituut wordt behandeld door de nieuwe trainer.

Na de match tegen Moeskroen dacht hij zelfs aan stoppen. "Voor hij weer naar zijn huis in Ukkel vertrekt, uit Weiler zijn frustraties tegen een vertrouweling. Dat het op deze manier niet verder gaat, beklemtoont de Zwitser. Dat hij denkt aan stoppen. Zijn ontslag te geven en te vertrekken uit het land waar hij allesbehalve hartelijk is onthaald. Met het idee: wat ik ook doe, het zal hier nooit goed genoeg zijn."

Omgepraat
Gelukkig komt Weiler uiteindelijk terug op die beslissing. "Er is flink wat overtuigingswerk nodig om Weiler om te praten. Maar het lukt. De 43-jarige trainer, gedreven door zijn ego en eergevoel, beseft dat nú vertrekken gelijk staat aan falen. Een werkwoord waarmee hij niet geassocieerd wil worden. Weiler besluit te blijven. Maar dan wel met een belofte aan zichzelf: als ik dan toch onderuit moet gaan, dan wel aan mijn eigen voorwaarden."