Van Buyten wordt hard aangepakt: Hij heeft zich genoeg te kijk gezet

Van Buyten wordt hard aangepakt: "Hij heeft zich genoeg te kijk gezet"

12-05-2017 14:45

Standard is bezig aan een absoluut rampseizoen, de resultaten blijven uit en in de bestuurskamer lijkt het één grote chaos. Daniel Van Buyten dook deze week plots weer op in een interview van Sport/Voetbalmagazine, een interview dat Peter Vandenbempt met stijgende verbazing heeft gelezen.

In Het Nieuwsblad heeft Vandenbempt geen goed woord over voor de voormalige sportief adviseur. "Deze week kwam Van Buyten in Sport/Voetbalmagazine met de (zijn) definitieve waarheid. Nadat Venanzi op de RTBF gezegd had dat de prijs-kwaliteitverhouding van Van Buyten te laag was. Big Dan stelde smalend de vraag hoeveel matchen Standard na zijn vertrek nog gewonnen had? Eén dus. Een vreemde vraag, want vorige winter besliste hij nog mee over in- en uitgaande transfers."

Ook het gepronk met de Beker Van België is ongepast. "Plots klopte hij zich ook op de borst voor de ­gewonnen bekerfinale van vorig seizoen. Nochtans gaf hij toen op het feest interviews met een gezicht alsof Standard net gedegradeerd was. Want nu geraakte hij niet van coach Yannick Ferrera af. Van Buyten noemde het seizoen ­(zonder PO1) toen niet geslaagd. Nu verwijst hij ernaar om te concluderen: ik heb mijn doelstellingen gehaald."

Verder kaartte de ex-Rode Duivel ook nog aan welke trainers hij wilde voor Standard. "Van Buyten somde een paar trainers op die hij gecontacteerd had als opvolger voor Ferrera. Onder anderen Jupp Heynckes en Louis van Gaal, maar die wilden even niet. Mij lijkt het dat Van Buyten de realiteit van Sclessin niet goed begreep."

Leugens over Belfodil?
De transfersoap van Ishak Belfodil in januari leek ook al grotendeels in scène gezet. "De bewering van Venanzi dat er nooit een officieel bod van Everton voor Belfodil was, counterde hij met een mail op zijn iPhone. Maar zijn eigen bewering dat Belfodil de stage in Marbella mocht verlaten voor onderhandelingen met Everton is volgens Le Soir dan weer onmogelijk, want de Algerijn is nooit weggeweest. En Van Buyten schudde onbegrijpend het hoofd bij de transfer van de geblesseerde Ndongala, maar haalde zelf wel de Braziliaan Wallyson recht van de operatietafel."

Kortom: het interview met Van Buyten heeft voor Vandenbempt geen duidelijkheid gebracht. "Het betere welles-nietes van de speelplaats. Maar het is stilaan tijd dat de bel gaat, Standard en Van Buyten hebben zich genoeg te kijk gezet. Ze zullen hun energie nodig hebben om weer geloofwaardig te worden. Allebei."