Onwaarschijnlijk: 'Kopieerapparaat kostte Belgische coach job bij Club Brugge'

Onwaarschijnlijk: 'Kopieerapparaat kostte Belgische coach job bij Club Brugge'

28-04-2017 19:00

Club Brugge gaat volgende zomer vermoedelijk op zoek naar een nieuwe trainer, in de geruchtentrommel zit ook de naam van Francky Dury. De coach van Zulte Waregem was al bijna coach van Club geworden tijdens het bewind van Adrie Koster. Hij was er wel érg dichtbij.

In Het Nieuwsblad vertelt Peter Vandenbempt een ronduit waanzinnig verhaal over die mislukte overgang. "Volgens de overlevering was Dury in Jan Breydel in de overtuiging dat hij de nieuwe trainer van Club zou worden. Dat was de week voordien op papier gezet, maar door een haperend kopieerapparaat had Dury zelf geen exemplaar in handen", begint hij.

Dury vermoedde dat dat een formaliteit was, maar kwam bedrogen uit. "Geen probleem, gentlemen onder mekaar, maar dat was buiten de Brugse aanhang gerekend. Die maakten van de match tegen Gent een volksopstand: voor Adrie Koster - Dury moest het als geciteerde opvolger mee ontgelden - en tegen het nieuwe bewind Verhaeghe-Mannaert. Die twee hadden nog niet de credits van nu en dus mocht Koster blijven."

Vandenbempt denkt dat Dury met vertraging toch nog kan komen. "Het was een verdedigbare keuze in die omstandigheden. De populaire trainer als buffer tegen de argwaan van de fans, als glijmiddel om de revolutionaire veranderingen bij Club erdoor te krijgen. Aan Dury uitleggen dat zijn grote kans bij een absolute topclub was uitgesteld, was lastiger, maar met de juiste schikking vinden grote mensen altijd een akkoord. In de wetenschap ook dat een herkansing ooit wel zou komen. En mogelijk is het nu, zes jaar later, zover."