Niet iedereen fan van Genkse revelatie: Overroepen

Niet iedereen fan van Genkse revelatie: "Overroepen"

27-04-2017 13:23
4

Racing Genk verloor deze winter Wilfred Ndidi, maar lang heeft dat rouwproces niet geduurd. Met Sander Berge is er een waardige vervanger opgestaan, zo vinden heel wat supporters. Eddy Snelders heeft echter zijn twijfels.

Vooral in Europese wedstrijden vond Snelders de Noor maar niets. "De kwestie is dat je vooral overeind moet blijven in wedstrijden waarin de ploeg alles moet geven. Dan merk je of zo'n jongen het team mee kan dragen. Dat vind ik nog niet het geval voor Berge. Op dit moment is hij nog gewoon een van de elf. Zeker in topmatchen is hij niet betrokken bij de belangrijkste defensieve en offensieve acties. Wat mij betreft zijn de statements rond hem dus voorlopig overroepen", klinkt het in Sport/Voetbalmagazine.

Hij wil dat ook staven met concrete fases. "Bij de tegengoals in Roemenië zat hij er bijvoorbeeld niet snedig genoeg tussen. En na de match tegen Celta in Spanje gaf een krant hem een 8 op 10, maar ik heb geen idee hoe hij daaraan kwam. Positioneel stond hij wel goed, maar in de tweede helft raakte hij misschien vier ballen. Dat neemt niet weg dat hij over veel kwaliteiten beschikt en dat hij een heel goede en talentvolle speler kan worden. Maar dat Berge het gewoon heeft overgenomen van Ndidi, is snel geschreven en wel héél kort door de bocht."

Berge moet volgens hem nog veel werken om Ndidi te benaderen. "Hij speelt vooral op anticipatie. Het rechtstreekse duel mijdt hij. Berge probeert een ruimte te dekken, maar dekt niet echt naar de man toe. Op fysiek vlak was Ndidi meer aanwezig in de man-tegen-mansituaties. Berge zie je niet gauw zo’n duel aangaan, er winnend uitkomen, een pass naar voren geven en mee volgen om in het aanvallend compartiment een man-meersituatie te creëren. Ndidi durfde dat wel."

Meer naar voor
Snelders ziet ook te weinig aanvallende meerwaarde bij Berge. "Ik zie Berge zelden eens echt een sprint naar voren trekken. Alles gaat bij hem wat in hetzelfde ritme, op en neer, als de golven van de zee. Ik mis wat explosiviteit in zijn spel, wat niets afdoet aan de vaststelling dat hij vaak in balbezit komt en dan ook goede oplossingen biedt. Meestal zijn dat wel laterale passes, maar goed, de bal blijft dan wel in de ploeg en Berge is op dat moment een soort van bindmiddel."

Snelders zag Ndidi duidelijk veel liever. "Ik zie op die positie graag iemand die eens een pass geeft waarmee meteen een aanval wordt opgezet of waarmee een man-meersituatie wordt gecreëerd. Bij Berge is het meestal de speler na hem die zo’n pass moet geven. Berge wil in de eerste plaats geen balverlies lijden. Ndidi durfde meer risico te leggen in zijn passing."