Vanhaezebrouck hekelt refs opnieuw: Nee, dat is geen oplossing

Vanhaezebrouck hekelt refs opnieuw: "Nee, dat is geen oplossing"

20-04-2017 16:30
2

De Belgische Voetbalbond probeert dwalingen van de scheidsrechters zoveel mogelijk te vermijden, en daarom is het met een nieuw initiatief gestart. Vanaf nu zijn acht Belgische refs semi-profs, ze gaan twee keer per week trainen in Tubeke. De oplossing? Volgens Hein Vanhaezebrouck niet. 

Op zijn persbabbel voor de wedstrijd tegen KV Oostende kreeg Vanhaezebrouck ook een vraag over de professionele refs. Zijn antwoord was duidelijk. "Nee, dat is geen oplossing. Dat is een verbetering, maar geen oplossing. De videoref, dat is een oplossing. Professionalisering is maar een middel."

Vanhaezebrouck vindt dat er nog wel meer moeite mag gedaan worden. "Ze moeten leren uit wat er gebeurt. Als ik bijvoorbeeld zie dat Erik Lambrchts tegen ons te snel beslist over een penalty en niet laat bezinken: nu zag ik weer een penalty waar hij weer te snel beslist. In Europees voetbal zie je even de aarzeling en het overleg met de assistent, en dan pas geven ze  penalty. Dat komt altijd terug. Als dat drie verschillende mensen zijn OK, maar dat is altijd dezelfde persoon."

Vanhaezebrouck wil deze ref naar eigen zeggen niet viseren. "Ik beweer niet dat Lambrechts een slechte scheidsrechter is. Maar het is de bedoeling dat je die mensen beter maakt, situaties analyseert. Als dat een tweede keer gebeurt, maak er dan een item van. Je ziet dat dat bij hem een probleem is, bij iedere cruciale fase. Het enige hulpmiddel dat er is, dat is de videoref. Die kan op zijn gemak de herhaling bekijken.