Weiler slaat hard terug naar kwatongen: Onterechte persoonlijke aanvallen

Weiler slaat hard terug naar kwatongen: "Onterechte persoonlijke aanvallen"

15-04-2017 21:15

Coach René Weiler was in november nog de schlemiel bij Anderlecht, alles wat er mis ging werd aan hem toegeschreven. Hij geeft dan ook geen interviews meer aan de Belgische pers, maar wel aan de Zwitserse.

In de krant Le Temps geeft hij aan dat de kritiek die hij dit seizoen heeft gekregen zwaar overdreven is. "Het was niet leuk. Zolang het gaat over de manier van spelen of de wissels, heb ik er geen probleem mee. Maar soms waren het onterechte persoonlijke aanvallen. Het is gemakkelijk om de keuzes van een trainer achteraf te bekritiseren, hé. Terwijl die coach tijdens de match alles moet beslissen", aldus Weiler.

Gelukkig voor hem went het vrij snel. "Maar goed, het hoort erbij. Ergens begrijp ik het wel. De kranten moeten elke dag een nieuw verhaal hebben en het mag niet saai zijn, want er is veel concurrentie. Ik moet het aanvaarden."

Het feit dat hij totaal onbekend was is volgens Weiler geen grote factor daarin. "Geeft bekendheid je dan meer krediet? In de tweede Bundesliga stelde Karlsruhe dit seizoen Mirko Slomka aan, toch erg bekend in Duitsland, en tien speeldagen later lag hij weer buiten. Hoffenheim boekt dan weer uitstekende resultaten met de onbekende Julian Nagelsmann. Bekend of onbekend: dat maakt niet uit. Ik doe gewoon zo goed mogelijk mijn werk."

Verdedigende trainer?
De grootste kritiek op Weiler is dat hij Anderlecht te verdedigend laat spelen. Dat is nochtans niet het idee. "Kijk, als kind wilde ik geen verdediger zijn. Ik hou van goals maken en verkies offensief voetbal waarbij veel spelers betrokken zijn. Maar zo simpel is het niet. Het Barcelona van enkele jaren geleden was de beste ploeg ter wereld met een buitengewoon spectaculaire stijl. Maar het volstaat niet om dat te kopiëren om resultaten te boeken. Je moet voor je eigen ploeg een evenwicht vinden."

Weiler moet echter roeien met de riemen die hij heeft. "Als jij en je vrouw allebei van de zee houden, maar je vrouw houdt niet van zwemmen, dan ga je haar toch niet forceren om in het water te gaan? Dan zoek je een compromis en ga je pootjebaden. Zo werkt het ook in voetbal. Natuurlijk heb ik mijn eigen visie, maar ik kijk naar de spelers en wat het beste plan is om punten te verzamelen. Ik train zeker op creativiteit, maar de spelers zeggen ook dat ik fysiek heel veeleisend ben. Op dat vlak laat ik nooit los.”