Als ik geen kampioen word, zal iedereen zeggen dat ik gefaald heb

"Als ik geen kampioen word, zal iedereen zeggen dat ik gefaald heb"

15-04-2017 13:01

René Weiler krijgt weinig cadeaus in zijn eerste jaar bij RSC Anderlecht. De Zwitser staat pas sinds vorige zomer aan het roer bij de Brusselaars, maar de boodschap is kristalhelder: kampioen worden. "Als dat niet lukt, zal iedereen zeggen dat ik gefaald heb", beseft hij.

--> RSCA OP KOP! Paars-wit zonder problemen voorbij KVO: HIGH ODDS!

De voorbije maanden liet Weiler al meerdere keren vallen dat hij de druk die bij zijn job komt kijken, iet of wat onderschat heeft. Zo krijgt hij de laatste weken de pers over zich heen omdat de spelwijze van zijn elftal niet sprankelend genoeg is. De trainer doet dat van de hand met een opvallende vergelijking. "Als jij en je vrouw allebei van de zee houden, maar je vrouw houdt niet van zwemmen, dan ga je haar toch niet forceren om in het water te gaan? Dan zoek je een compromis en ga je pootjebaden", filosofeert hij in Het Belang van Limburg.

"Zo gaat het ook in het voetbal", komt Weiler to the point. "Natuurlijk heb ik mijn eigen visie, maar ik kijk naar de spelers en wat het beste plan is om punten te verzamelen. Ik train zeker op creativiteit, maar de spelers zeggen ook dat ik fysiek heel veeleisend ben. Op dat vlak laat ik nooit los." Anderlecht gaat momenteel aan kop in Play-Off 1, met vier punten voorsprong op eerste achtervolger Club Brugge en zes op AA Gent.

Titel is een must
Weiler heeft zich inmiddels verzoend met zijn missie. "Als ik geen kampioen word, zal iedereen zeggen dat ik gefaald heb", weet hij. "De echte balans kun je dus pas na de competitie maken, maar je kunt wel al vergelijken waar Anderlecht nu staat ten opzichte van vorige zomer. Er waren hier veel nieuwkomers, maar veel spelers boekten een grote individuele progressie. Ik zie echt veel trainingen van erg hoog niveau met veel spelplezier. De atmosfeer is hier veranderd."