Ex-aanvaller van Anderlecht krijgt mooie woorden van Mister Michel: 'Leven mee'

Ex-aanvaller van Anderlecht krijgt mooie woorden van Mister Michel: 'Leven mee'

13-04-2017 10:15
3

Het gaat niet goed met Josip Weber. De drievoudige topschutter en Rode Duivel vertelt in het voetbalmagazine Puskás dat hij terminaal ziek is. De ex-voetballer lijdt al tweeënhalf jaar aan prostaatkanker, met uitzaaiingen in de beenderen.

In het magazine is hij bijzonder openhartig over zijn zieke. "Hoe lang leef ik nog? Twee jaar? Drie? Vijf? Zeven? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat het altijd zwaarder wordt. Eén op de miljoen mensen geneest zichzelf en ik hoop die ene te zijn. Maar ik zou ook blij zijn als ik nog 2,5 jaar kan leven. Als dat lukt, geloof ik dat ik genees."

Dat het niet goed gaat, geeft hij ook aan. "Al lijkt het de laatste tijd niet de goeie richting uit te gaan. Ja, ik heb veel schrik. Ik was nooit bang? Voor niks. Maar nu mijn leven op het spel staat, heb ik schrik. Ik ben gelovig en hoop op mijn God, maar ik heb toch schrik om dood te gaan, schrik voor de pijn en schrik voor de toekomst. Dit is het moeilijkste gevecht dat ik ook moest voeren."

Mooie dingen
Weber is al sinds 2014 op de hoogte dat hij ziek is. Voor hem is het een fysieke, maar ook mentale strijd. "Ik heb een mirakel nodig. De moderne geneesmiddelen hebben geen antwoord meer op mijn ziekte", zegt hij.

"De dokters deden me geen voorspelling, maar je hoort en je leest veel. Soms lees ik dat je drie jaar met deze kanker kan overleven. Soms vijf jaar. Natuurlijk moet je optimist zijn. Dat ben ik. In de voorbije 2,5 jaar kreeg ik twee kleinkinderen. Dat zijn de mooie dingen."

Cercle, Anderlecht en de Rode Duivels
Weber kwam in 1988 bij Cercle Brugge terecht, waar hij helemaal doorbrak. Hij werd er drie keer topschutter in Eerste Klasse. In 1994 werd hij overgenomen door Anderlecht voor een toen een recordbedrag van honderd miljoen Belgische frank. Na een uitstekende start moest hij door allerhande blessures in 1997 verplicht stoppen met voetbal.

De Joegoslaaf, die zich liet naturaliseren tot Belg, speelde acht interlands voor de Rode Duivels. Hij scoorde zes doelpunten voor onze nationale ploeg.

Update 13/03 om 10.15: Het nieuws van Weber is ook ten huize Verschueren doorgedrongen. Mister Michel aarzelde daarna geen seconde om via Twitter de voormalige aanvaller van onder meer Anderlecht te steunen. 'Veel moed Josib Weber, We leven met Je mee en hopen dat Je ook deze wedstrijd zult winnen', tweette de man, die zelf net met een tumor in zijn darmen had te maken.