Sterk Ajax gooit titelstrijd volledig open met overwinning in eenzijdige topper

02-04-2017 16:48

Ajax heeft de titelstrijd in de Eredivisie weer volledig opengegooid. In eigen huis won de Amsterdam topclub zondag met 2-1 van Feyenoord. Lasse Schöne en David Neres scoorden voor de thuisploeg, Michiel Kramer scoorde in blessuretijd. Met nog zes competitieduels te gaan bedraagt de achterstand op koploper Feyenoord nog drie punten.

De start van Ajax in de eigen Arena was ongekend. Binnen een minuut schoot Schöne raak. Vanaf dertig meter legde de Deen aan voor een vrije trap en Feyenoord-goalie Brad Jones schatte de zwabberbal verkeerd in: 1-0. De koploper werd op alle fronten afgetroefd en kreeg in de tiende minuut een enorme domper te verwerken. De geblesseerd geraakte Nicolai Jörgensen (hamstring) moest het veld verlaten. Michiel Kramer nam zijn plek in de spits over.

Ajax bleef in de gehele eerste helft de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Peter Bosz was veel feller en scherp dan de opponent. Bertrand Traoré kreeg dé kans op de 2-0, maar oog in oog met Jones schoot de aanvaller uit Burkina Faso wild over. In de 36e minuut was het alsnog raak. Uitblinker Hakim Ziyech legde de bal bij de tweede paal neer en David Neres tikte beheerst binnen. Het was de eerste Eredivisie-treffer uit de carrière van de Braziliaan.

Tempo omlaag
In de rust volgde nóg een domper voor de gasten. Ook Rick Karsdorp haakte geblesseerd af. Renato Tapia kwam in de ploeg voor de Oranje-back. Ajax gooide het tempo omlaag en Feyenoord kwam meer aan de bal, maar tot grote kansen leidde dat niet. Jan-Arie van der Heijden vond André Onana op zijn weg na een kopbal. Via onder meer invaller Abdelhak Nouri, Davinson Sánchez en Traoré (drie keer) was de thuisploeg aan de andere kant van het veld dichtbij een beslissende derde treffer.

Ver voor het laatste fluitsignaal leek Feyenoord zich al neer te leggen bij het feit dat er in de Arena niets te halen viel. Toch viel er zowaar nog een doelpunt. Kramer knalde de bal met rechts fraai binnen. Heel even was de schrik te voelen, maar Feyenoord slaagde er niet in om voor een absolute stunt te zorgen. Woensdag moeten Feyenoord en Ajax weer aan de bak. Go Ahead komt op bezoek in De Kuip, Ajax speelt thuis tegen AZ.