Zinloze oefenpartij voor de Rode Duivels? Waarom gaan wij hier voetballen

Zinloze oefenpartij voor de Rode Duivels? "Waarom gaan wij hier voetballen"

28-03-2017 08:30

De Rode Duivels spelen dinsdagavond een oefenpartij tegen Rusland, maar veel interesse lijkt daar niet voor te zijn. Ook niet bij François Colin, schrijver bij De Witte Duivel. Hij vraagt zich luidop af wat het nut is van deze partij, die wel 300.000 euro zal opbrengen.

--> Rode Duivels spoelen Griekse ontgoocheling door in Rusland: 2,3 keer je inleg!

Colin vindt dat de Rode Duivels zelf wat haar op hun handen mogen tonen. "Die Duivels zouden wel tegen de bond moeten zeggen dat ze geen zin hebben in zo’n overbodig oefenduel op meer dan vier uur vliegen van Brussel, tegen een ploeg die in zijn vier jongste interlands verloor van Costa Rica, Qatar en Ivoorkust. Als de spelers allemaal een halve dag loon afstaan, zou de bond meer verdienen dan van de Russen en zouden zij zich in alle rust kunnen voorbereiden op het slot van de competitie.

Ook de ontvangst in Rusland vond Colin maar niets. "De spelers werden ook met zang en dans ontvangen op de luchthaven. Volgend jaar is het de bedoeling de spelers na elke landing op deze manier te begroeten. Overbodige moeite. De spelers lieten zich zelfs niet afleiden door het gezang en stapten voorbij alsof er een groepje bedelaars stond te zingen. Sommigen deden niet eens moeite hun koptelefoon af te nemen. De jeugd van Sochi moest het stellen met een glimlach van de bondsvoorzitter."

Ook de vriendschappelijke aard van de match valt verkeerd bij Colin. "Voor ik ging slapen, keek ik nog even naar BBC World en hoorde daar dat er in 99 Russische steden was betoogd tegen corruptie. Dat het in werkelijkheid tegen dictator Poetin was, mocht niet worden gezegd. En nog werden tientallen mensen opgepakt. En in zo’n land gaan wij voetballen. Vriendschappelijk dan nog. Alsof ook wij tot de kliek van Donald Trump en de vrienden van Poetin behoren. Volgend jaar willen we niet liever dan naar hier komen, omdat het dan de Wereldbeker is en die werd door de corrupte Fifa aan de Russen gegeven. Maar waarom gaan we hier vriendschappelijk voetballen?"