Opvallende analyse: Belgische competitie zoekt best steun bij ... Premier League

Opvallende analyse: Belgische competitie zoekt best steun bij ... Premier League

26-03-2017 13:23

De Belgische clubs kennen een ongekend boerenjaar in Europa, dat leidt geen twijfel. Een kanttekening is wel dat de goede prestaties zich situeren in de Europa League, het tweede toneel zeg maar. In de Champions League werd Club Brugge nog roemloos geëlimineerd. François Colin erkent het probleem en richt zijn hoop op... de Premier League.

De UEFA zal de Champions League de komende jaren stevig hervormen. Die veranderingen zullen vooral de topploegen ten goede komen. 'Vanaf 2021 willen ze de Champions League naar het weekeinde verschuiven, omdat midweekmatchen in Azië in het midden van de nacht vallen, en wildcards uitdelen aan de topclubs, zodat de grote namen verzekerd zijn van deelneming. Zelfs als ze in eigen land geen deuk in een pakje boter getrapt krijgen', schrijft Colin in Sport/Voetbalmagazine.

'Voor de kleinere voetballanden blijven straks slechts wat kruimels over', ziet de redacteur de situatie van de Belgische clubs zwart tegemoet. 'Toegang tot de Champions League wordt steeds exclusiever en in die context is het uitermate belangrijk dat België op de UEFA Ranking van negen naar acht klimt. Daarvoor moeten Anderlecht en KRC Genk in april samen één keer winnen en één keer gelijkspelen.'

Hand in hand met Engeland
Colin duidt een opvallende lotgenoot aan: de Engelse Premier League. Nochtans is die competitie veruit de rijkste van de wereld. Toch zullen de Engelsen onze Belgische clubs kunnen helpen, legt Colin uit. 'Volgens Vincent Mannaert is op termijn een World of Global League onvermijdelijk en moeten de kleinere landen zich verenigen om tegen de dominantie van de groten in te gaan. De Premier League is daarbij de belangrijkste bondgenoot.'

'Voor de Engelsen is een internationale competitie die belangrijker wordt dan het eigen kampioenschap immers een spookbeeld. Zij willen niet weten van internationale wedstrijden in het weekeinde, want hun matchen op zaterdag- en zondagmiddag zijn ideaal voor de massa's in het Verre Oosten. Ze zitten evenmin te wachten op een World League, waarin de tegenstanders evenveel aan tv-rechten opstrijken als zij. De Premier League is en moet belangrijker blijven dan wat ook. Zolang dat het geval is, mogen ook Belgische clubs dromen van een plaatsje in de Champions League', denkt Colin.