Schokkende onthulling over Kluivert: 'Chantage door criminelen en gokschuld'

Schokkende onthulling over Kluivert: 'Chantage door criminelen en gokschuld'

25-03-2017 07:13

Patrick Kluivert wordt al jarenlang in de greep gehouden van een goksyndicaat, meldt de Volkskrant. De oud-international van Oranje bouwde een schuld op bij criminelen, zo weet de krant. En daardoor wordt er veel druk op hem uitgeoefend vanuit die hoek.

Het dagblad heeft de beschikking over vertrouwelijke justitiële documenten en deed zelf onderzoek. In 2011 en 2012 bouwde Kluivert de schuld op, die op ruim 1 miljoen euro ligt. Hij zette in op voetbalwedstrijden. De leider van het syndicaat, Daniël van 't H., was volgens de Duitse justitie betrokken bij matchfixing en zette spelers in voor het beïnvloeden van duels.

De Volkskrant laat weten dat het niet weet of dat ook met Kluivert is gebeurd, die in de voorbije jaren een trainersrol bij diverse clubs en landen vertolkte. Momenteel is hij technisch directeur van Paris Saint-Germain. Er zijn in ieder geval geen aanwijzingen voor dat Kluivert aan matchfixing deed. Wel heeft hij op wedstrijden van FC Twente gegokt, in de tijd dat hij de beloften van die club trainde.

Schuld verdeeld
Kluivert streek 15.669 euro op met die weddenschappen op Twente, maar dergelijke weddenschappen waren toen nog niet verboden. De KNVB wil niet heel inhoudelijk reageren: "In algemene zin is het zo dat de aanklager betaald voetbal de mogelijkheid heeft zaken uit het verleden op te pakken." Inmiddels is een gedeelte van de schuld door een tussenpersoon van Kluivert afgelost.

'Van het restant, vorig jaar nog ruim 7 ton, zou een deel als incasso-opdracht zijn verhandeld in de onderwereld. Daardoor is nu, ook voor hemzelf, onduidelijk bij welke criminelen Kluivert een schuld heeft', schrijft de krant. De oud-speler wil niet on the record reageren, maar stelt dat hij slachtoffer is en geen wedstrijden manipuleerde. In 2015 kwam de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hem op het spoor.