Bom door amateurs: Geen Anderlecht - Club Brugge meer op zondagmiddag?

Bom door amateurs: Geen Anderlecht - Club Brugge meer op zondagmiddag?

24-03-2017 09:47
5

Het komt almaar vaker voor dat er toppers uit de Jupiler Pro League zondag om 14.30 uur worden gespeeld. Als het van de amateurclubs afhangt, gaat dat binnenkort veranderen.

In de lagere reeksen lopen de bezoekersaantallen serieus terug. Volgens de amateurs is dat de schuld van de profs. Proximus en Telenet zenden immers alles uit van de Jupiler Pro League, waardoor mensen in hun zetel blijven zitten en niet meer naar hun lokale club gaan kijken.

Voetbal Vlaanderen, dat de amateurclubs verenigt, wil daarom ook de wedstrijden van zondagmiddag afschaffen. "We willen dat moment vrijhouden voor het amateurvoetbal, zoals in sommige andere landen het geval is", zegt voorzitter Gilbert Timmermans in Sportwereld. Wanneer moeten de toppers zoals Anderlecht - Club Brugge of KRC Genk - KAA Gent dan wel plaatsvinden? "Een match om 18 uur kan nog, maar niet om 14.30 uur."

1,2 miljoen euro
Voetbal Vlaanderen zou ook graag klein percentage van het tv-contract naar de amateurclubs zien vloeien, als soort van opleidingsvergoeding. Het hoopt om 1,5 procent van 80 miljoen euro. Dat is cica 1,2 miljoen euro.

Lees ook: Voetbalbond wil amateurvoetbal hervormen "Genoeg missionaris gespeeld"