'Bekerwinnaar Essevee kampt met schuld van maar liefst achttien miljoen euro'

'Bekerwinnaar Essevee kampt met schuld van maar liefst achttien miljoen euro'

21-03-2017 20:35

Zulte Waregem begint stilaan een club te worden die succes boekt. Het is steevast een klant in Play-Off 1 én pakt ook prijzen (zoals de Beker van België). Een echte topclub zal het nooit worden, dat zegt Jacques Sys.

De hoofredacteur van Sport/Voetbalmagazine ziet geen potentieel in de ploeg. "Zulte Waregem heeft niet de achterban, noch de infrastructuur of de mogelijkheden om echt aansluiting te zoeken bij Club Brugge of Anderlecht. Gent heeft die stap gezet, maar zij hebben daarvoor als stad toch een ruimere basis en je mag ook niet vergeten dat zelfs zij nog steeds een grote historische kloof te dichten hebben met clubs als Anderlecht of Club."

Francky Dury wil nog groeien met Zulte Waregem, maar daar gelooft Sys niet in. "Dury moet beseffen dat beter doen dan dit eigenlijk betekent dat je de titel moet pakken. Dat is niet realistisch. Net zomin als spreken over een verhoging van het budget naar 25 miljoen euro. Nu zitten ze aan veertien miljoen euro, daarbij rekenen ze deelname aan de Europa League en de verkoop van sterkhouders als Meité en Lerager. Zo werkt het echter niet."

"Ten eerste moet je die spelers dan nog vervangen, ten tweede hebben ze nog achttien miljoen euro aan schulden af te betalen. Een erfenis van het Patrick Decuypere-tijdperk beweren ze, maar ze zitten er wel mee. Er moet ook een nieuwe tribune afbetaald worden en vorig jaar werd drie miljoen verlies geboekt. Met welk recht spreek je dan over een budgetverhoging? Dat is toch een vreemde redenering. Neen, ze moeten momenten als deze koesteren en met de voetjes op de grond blijven."