Vandeweghe neemt geen woord terug: Coucke weet wat ik over zijn club denk

Vandeweghe neemt geen woord terug: "Coucke weet wat ik over zijn club denk"

20-03-2017 13:00
7

Vlak na de bekerfinale tussen KV Oostende en Zulte Waregem was er veel te doen rond een tweet van journalist Hans Vandeweghe. Die was duidelijk blij met de zege van Zulte Waregem, want dat bewees dat niet alles met geld te koop is. Het gevolg was een boze Coucke, maar Vandeweghe neemt geen woord terug.

In De Morgen geeft Vandeweghe meer uitleg bij zijn tweet. "Welke club verdiende het meest om de beker te winnen op basis van bestuurlijke inspanningen zoals elke euro omdraaien, onbekende spelers lenen en beter maken, uit dat samenraapsel een competitieve ploeg puren en ook nog een tribune vernieuwen en een modern oefencomplex bouwen? Zulte Waregem! Daarom vond ik het terecht dat Zulte Waregem won en niet KV Oostende en daarom heb ik het tweetje gepleegd en daarom kreeg ik reacties (meer dan de helft met taalfouten) gaande van 'onnozel kieken' tot 'goed gedaan, die Coucke op zijn nummer zetten'."

Vandeweghe heeft echter geen persoonlijke problemen met Coucke. "Marc Coucke weet dat ik sympathie koester voor zijn authenticiteit. Zoals ook voor het sprookje van KV Oostende met zijn kleurrijke figuren in de hoofdtribune en zijn businesscommunity die zo is weggelopen uit een film van Fellini. Marc Coucke weet ook wat ik over zijn club denk - dat een sprookje zelden een meesterwerk wordt - en dat het succes van KV Oostende kunstmatig is en niet duurzaam zonder zijn miljoenen. (Dat geldt voor nog enkele ploegen, maar die speelden geen voetbal dit weekend.)"

Dat zal ook blijven als Oostende Europees zou spelen. "Als KV Oostende Europees speelt, komen ze op de radar van de Financial Fair Play van de UEFA. Dat is een set regeltjes opdat investeringen in het voetbal een economische logica zouden volgen waardoor je niet zomaar geld kunt uitgeven om een team bij elkaar te kopen in de hoop dat daar ooit inkomsten tegenover zullen staan. De 30 miljoen euro schuld die mag worden opgebouwd over drie seizoenen is een bovengrens, op voorwaarde dat de put wordt gedempt door eigen vermogen. In Oostende betekent dat bijpassen uit de diepe zakken van Marc Coucke. Dat alles met de edele bedoeling de teams minder afhankelijk te maken van hun suikerooms zoals Coucke."

Strengere regels?
Vandeweghe hoopt dan ook dat er binnenkort maatregelen tegen dat soort constructies. "Als de Jupiler Pro League ooit de moed zou hebben om eigen strenge FFP-regels te hanteren, dan zou de toegestane schuld 6 miljoen euro over drie jaar bedragen. In dat geval zou KV Oostende zijn uitgaven moeten laten zakken naar een niveau in overeenstemming met zijn voetbalgerelateerde inkomen. Volgens een ruwe schatting zou dat ongeveer de halvering van de Oostendse salarissen betekenen. Zo simpel of zo ingewikkeld is voetbal, maar niet aan zee."