Kortrijk vrijuit? Niets aan de hand, tenzij een gebrek aan aandacht

Kortrijk vrijuit? "Niets aan de hand, tenzij een gebrek aan aandacht"

19-03-2017 12:45
3

KV Kortrijk lag deze week onder vuur, want de wedstrijd tegen Moeskroen deed heel wat vragen rijzen. Heeft Kortrijk de Henegouwers laten winnen? Volgens Hans Vandeweghe zijn die beschuldigingen compleet belachelijk.

Heel wat mensen zien de zege van Moeskroen als een verdacht resultaat, zeker omdat Kortrijk nauwelijks terugvocht. Onder meer Karl D'Hont van de anti-corruptiecel bij UEFA houdt zich ermee bezig. Volgens Vandeweghe hoeft Kortrijk zich geen zorgen te maken.

"Als Karl Dhont uit Loppem op de tafel is gesprongen, is er meestal weinig aan de hand, behalve dan een gebrek aan aandacht. Ooit schatte hij de Aziatische gokindustrie op drie keer de omvang van Coca-Cola – wat een rare vergelijking was – terwijl zijn vrienden van Europol becijferden dat tussen 2008 en 2011 aan 0,014 procent van de wedstrijden in het Europees voetbal een reukje zat en dat er in die vier jaar wel 8 miljoen euro in die business was omgegaan. Matchfixing en omkoping, het is maar hoe je het bekijkt, is een verwaarloosbaar probleem", klinkt het in De Morgen.

De wedstrijd in kwestie had helemaal geen belang meer voor Kortrijk, daar zit de échte reden. "De spelers van KV Kortrijk hebben er met hun klak naar gesmeten. Dat laatste lijkt nog de meest plausibele verklaring: spelers die geen zin meer hebben, spelers moe na op zwier met de receptioniste van de plaatselijke garage, trainingen wat losser, een deel van de spelersgroep die de trainer buiten wil, wie zal het zeggen?"

Toch inmenging van makelaars?
Vandeweghe durft de betrokkenheid van makelaars echter ook niet uitsluiten. "Jawel, misschien was er ook her en der een makelaar die belangen heeft bij beide clubs en die heeft laten uitschijnen welke uitslag hem het best zou uitkomen. Dit krijg je met een economisch systeem waarbij je makelaars de hele voetbalbusiness laat sturen. Schaf de transfer af en het probleem is opgelost."

Vandeweghe vraagt zich ook af waarom er überhaupt een cel voetbalfraude bestaat. "Zou eens iemand het nut van die cel in vraag willen stellen, alstublieft? Een sport die niet de tempel van maagdelijke zuiverheid is en daar zelf grotendeels de schuld voor draagt door een wankel economisch systeem en het dulden van allerlei vreemde constructies en duistere figuren, moet zich niet tot de gemeenschap wenden om van haar rotzooi af te geraken."