Zulte Waregem wint Beker Van België na bloedstollende finale

18-03-2017 23:22

Zulte Waregem heeft de Beker Van België gewonnen. De troepen van Francky Dury waren in de finale te sterk van KV Oostende, al waren de twee ploegen mekaar meer dan waard.

De twee teams maakten er van bij het begin een boeiend spektakelstuk van. Berrier kreeg de eerste échte kans, maar kon te weinig kracht zetten op de voorzet van Vandendriessche. Even later nam Bossut een enorme risico, maar Musona kon net niet profiteren en trapte naast. De blunder van Bossut werd niet afgestraft, die van Baudry wel. De verdediger verloor de bal knullig aan Dimata en die werkte perfect af: 1-0, KV Oostende in pole position.

De twee ploegen waren elkaar in de eerste helft meer dan waard. Dat bleek ook door de snelle gelijkmaker. Een vrijschop van Hamalainen werd maar half gered door Dutoit, Derijck aarzelde niet en tikte de bal van dichtbij binnen. Even later wad Musona gevaarlijk met een raket vanop afstand, maar hij raakte het doelhout. Een bijzonder aangename eerste helft eindigde uiteindelijk met 1-1.

Hetzelfde scenario
Ook in de tweede helft kwam KV Oostende weer op voorsprong. De onvermijdelijke Dimata scoorde met de hak na een knappe combinatie van de kustploeg. Oostende nam het heft in handen, maar Francky Dury deed een gouden wissel. Een tegenvallende Cordaro werd vervangen door Sander Coopman, die meteen bedankte voor het vertrouwen. De huurling van Club Brugge profiteerde van een foutje van Marusic om de 2-2 binnen te schuiven.

Naarmate de verlengingen dichter kwamen werd de wedstrijd zenuwachtiger, al kreeg Oostende nog een fantastische kans. Bossut liet zijn kunnen zien op drie pogingen in dezelfde fase. Daar hield hij Zulte Waregem recht. Even later kon Kaya de match beslissen, maar hij trapte van dichtbij over. Net voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg ook Leye nog een enorme kans, maar hij miste.

Levende lijken in de verlengingen
De verlengingen werden vooral gekenmerkt door krampen, veel voetbal was er niet meer te zien. Dimata moest eraf en werd vervangen door Akpala; Lerager en Baudry moesten spelen met een blessure omdat Dury al drie wissels had gedaan. De match leek af te stevenen op strafschoppen, maar daar had Gueye geen zin in. Hij deed wat niemand nog had verwacht ... in minuut 110 maakte hij na een vrijschop de verlossende goal en deed hij de vakken van Zulte Waregem ontploffen.

De euforie van Zulte Waregem was compleet, maar van korte duur. Dalsgaard maakte een paar minuten later hands, de bal ging op de stip. Musona toonde zich ijskoud en zette de strafschop om. Zo dwong KV Oostende toch nog strafschoppen af.

Bossut als de held
In de penaltyreeks ging de eerste aan beide kanten binnen, maar Canesin ging de mist in. Zijn poging werd gered door Bossut. Mühren zette Zulte op voorsprong met een ronduit fantastische penalty in het dak van het doel. Toen ook Musona miste was het zo goed als over. Hamalainen raakte de trekker over en gaf Zulte Waregem zijn hoofdprijs.