Het is wonder dat Teodorczyk niet in de cel zit of alcoholist is

"Het is wonder dat Teodorczyk niet in de cel zit of alcoholist is"

16-03-2017 12:19

Bij Anderlecht werd Lukasz Teodorczyk een fenomeen. Dat wordt hij ook stilaan in zijn geboorteland, Polen. Sport/Voetbalmagazine trok op onderzoek uit naar de roots van Teo en kwam met enkele interessante quotes terug. 

Teodorczyk is afkomstig van Zuromin, een stad met circa negenduizend inwoners. De lokale voetbalploeg schonk hij op zeventienjarige leeftijd met 36 goals de titel in Vijfde Klasse: "We denken eraan om hem een medaille te geven voor alles wat hij voor de stad betekend heeft. Hij is een bron van motivatie voor de lokale jeugd. Hij is een voorbeeld, zeker in een kleine stad als de onze. De club had indertijd twee ploegen, nu hebben ze er negen, met betaalde coaches", zegt burgemeester Aneta Goliat.

"Zonder hem zou niemand over Zuromin gesproken hebben. Hij heeft ons op de kaart van Polen gezet en is nu bezig aan die van Europa. We denken eraan om hem een medaille te geven voor alles wat hij voor de stad betekend heeft."

Wonder
"Met al wat hij voor de stad heeft gedaan, heeft hij hier een zeker gezag over iedereen", vult Andrzej Retkowski, voormalig voorzitter van Wkra, aan. "Het is een wonder dat hij een gewone gast geworden is. In zijn situatie zouden er negen van de tien in de gevangenis zitten of alcoholist geworden zijn", zegt Alek, een hevige fan van Polonia. "Waar hij vandaan kwam, daar was hij een koning in zijn kasteel, maar bij ons begon hij vanop nul. Hij speelde als een mietje en lagvoortdurend op de grond te janken." 

Lees ook: De vermoedelijke elf van Anderlecht: Weiler kiest voor techniek en snelheid