Nederland gaat België achterna, akkoord in de maak over Play-Offs

Nederland gaat België achterna, akkoord in de maak over Play-Offs

14-03-2017 20:55

Er wordt door de ECV (de verzameling van Eredivisie-clubs) serieus gewerkt aan een andere opzet van de Eredivisie. Na twee dagen vergaderen is besloten twee nieuwe modellen uit te werken. Dat meldt De Telegraaf.

Er zijn drie opties waar de clubs uit kunnen kiezen. Optie één is het huidige model met achttien clubs, Play-Offs voor Europees voetbal en een promotie-degradatiecompetitie aan het einde van het seizoen. De tweede optie is een Eredivisie met achttien clubs en play-offs na het reguliere seizoen om het kampioenschap. De bovenste zes clubs zouden in een enkelprogramma gaan uitmaken wie kampioen wordt. De overige twaalf spelen in diverse poules onder meer tegen degradatie.

Het derde, meest ingrijpende, model is het terugbrengen van het aantal clubs in de Eredivisie van achttien naar zestien. Ook dan komt er een kampioenspoule met zes clubs, die een dubbelprogramma afwerken en zo tot veertig wedstrijden per seizoen komen. De overige tien clubs spelen in een enkel programma onder meer tegen degradatie. Vergelijkbaar dus met het Belgische systeem.

Eind mei moet er een bindend voorstel liggen. Het doel is om voor het seizoen 2018/19 eventueel een nieuw model te hebben ingevoerd. "Uiteindelijk zullen de Eredivisieclubs samen een beslissing moeten nemen in hoeverre ze bereid zijn om sommige individuele belangen los te laten in het algemeen belang om met het Nederlandse topvoetbal internationaal weer bij de beste tien voetballanden van Europa terug te keren", zegt directeur van de ECV Jacco Swart tegen De Telegraaf.