Witsel staat voor hopeloze opdracht: Slechtste speler bepaalt de trainingen

Witsel staat voor hopeloze opdracht: "Slechtste speler bepaalt de trainingen"

14-03-2017 16:30
1

Axel Witsel is ondertussen aan zijn seizoen begonnen bij Tianjin Quanjian. De Chinezen haalden Witsel binnen om de spelers rond hem beter te maken, maar Arie Haan vreest dat het omgekeerde gaat gebeuren.

De Nederlandse ex-speler van Standard was zelf lang actief in China. Hij vreest dat Witsel zich op sportief vlak zal begraven, ook al ontkent de Rode Duivel dat zelf. "Ze denken dat ze het voetbal daar gaan verbeteren, maar ik geloof dat nooit. Die spelers passen zich juist aan aan de Chinezen. Uiteindelijk speelt men altijd op het niveau van de slechtste voetballer. Dat is ook zo op training, de slechtste bepaalt hoe er getraind wordt. Niet Witsel maar de zwakste bepaalt het niveau", klinkt het in Sport/Footmagazine.

Komt er snel verbetering in het Chinese voetbal? "Nee. Om te ontwikkelen, is er niet voldoende om een paar vedetten te halen. Ze zijn positief voor de marketing. Toen ik daar trainde heeft Chongqing (zijn ploeg, red.) Ailton gehaald, de Braziliaan van Werder Bremen. Ik was woest omdat ik vond dat hij geen niveau meer haalde. Ik zei: ik kan daar niets mee doen, waarom heb je hem gekocht? Ze zeiden dat het voor de publiciteit was."

Het enige geluk is dat Witsel een centrale middenvelder is. "Als je speelt in de aanval, ben je afhankelijk van de ballen die je krijgt. Drogba en Anelka hebben dat gemerkt Een spits die de gewoonte heeft om naar voor te lopen, weet in Europa dat ze hem de bal gaan geven. Dat gebeurt niet meteen in China. Een middenvelder beslist meer zelf, dat is gemakkelijker. Maar ik heb nog nooit een speler of een coach beter zien terugkregen. Voetbal is in China een amateursport."