Voetbalgeschiedenis in Barcelona, historische avond in de Champions League

08-03-2017 22:50
1

Een onwerkelijk voetbalsprookje heeft op woensdag 8 maart plaatsgevonden. Door drie doelpunten in de slotfase van de wedstrijd heeft FC Barcelona dankzij een 6-1 overwinning op Paris Saint-Germain de kwartfinales van de Champions League bereikt.

De opdracht voor Barcelona was vooraf bijna onmogelijk, nadat er twee weken geleden met liefst 4-0 was verloren in het Parc des Princes in Parijs. En toch waren de ruim honderdduizend mensen in Camp Nou niet voor niets naar het stadion gekomen. Als er één ploeg namelijk over de aanvallende kwaliteiten beschikt om minimaal vier keer te scoren, is het Barcelona wel. Trainer Luis Enrique koos tegen PSG dan ook voor een zeer aanvallende 3-4-3-formatie.

Al na twee minuten kreeg PSG de schrik van zijn leven en gloorde er hoop in de Catalaanse harten. Luis Suarez kopte van dichtbij de bal over doelman Kevin Trapp en kon juichen nadat het leer duidelijk de doellijn was gepasseerd: 1-0. Gek genoeg drukten de Catalanen daarna niet door, ondanks dat Neymar met een ziedend afstandsschot niet lang na de openingstreffer ternauwernood het doel miste. PSG bleef zich ook na de vroege tegenvaller ver terugtrekken op eigen helft en loerde op de tegenstoot.

Op het moment dat de rust naderde, verdubbelde Andrés Iniesta de score. Vanuit een moeilijke hoek werkte de routinier de bal al vallend over Trapp heen, waarna PSG-verdediger Layin Kurzawa het laatste zetje gaf (2-0). Met die tussenstand was Barcelona halverwege op de helft van zijn missie. Nog twee doelpunten zouden namelijk een verlenging betekenen. De Catalaanse comeback kreeg al snel in de tweede helft verder gestalte, toen de thuisploeg een discutabele strafschop kreeg.

Cavani
Thomas Meunier struikelde in zijn eigen strafschopgebied, waarna de instormende Neymar tegen zijn hoofd aanviel en zelf gestrekt ging. Lionel Messi mocht aanleggen vanaf elf meter en schoot het buitenkansje onberispelijk binnen: 3-0. Op het moment dat het Barcelona-publiek er steeds meer in begon te geloven dat de kwartfinale toch nog bereikt ging worden, sloeg Cavani uit een zeldzame tegenaanval genadeloos toe. Als een echte spits bedacht hij zich geen moment toen de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten viel en met een knal liet hij André Ter Stegen volstrekt kansloos: 3-1.

Het geloof op een megastunt leek na dat moment eigenlijk direct verdwenen bij zowel de Barcelona-spelers als fans, want het uitdoelpunt van Cavani betekende dat er nog driemaal moest worden gescoord. Cavani liet kort na zijn treffer zelfs de mogelijkheid liggen om er nog 3-2 van te maken, maar die misser leek hem vergeven te worden. Tot de blessuretijd. Een fantastische vrije trap en benutte strafschop van Neymar (verkregen na theatrale val Suarez) brachten de spanning opeens helemaal terug. Zeker toen er vijf minuten blessuretijd werden bijgetrokken en Barcelona in de allerlaatste minuut nog een vrije trap mocht nemen. Die kwam precies voor de voeten van Sergi Roberto, die het wonder liet geschieden: 6-1.