Zware beschuldiging: 'Courtois stak omkoping van Anderlecht in de doofpot'

Zware beschuldiging: 'Courtois stak omkoping van Anderlecht in de doofpot'

07-03-2017 12:00
24

Alain Courtois komt de laatste maanden veelvuldig in het nieuws als Eerste Schepen van Brussel. Courtois is één van de bezielers achter het Eurostadion. Journalist Frank Van Laeken vindt hem echter geen zuivere figuur, en daar heeft het omkoopschandaal van Anderlecht veel mee te maken.

De feiten zijn al jaren bekend. In 1984 kocht voorzitter Constant Vanden Stock een Spaanse scheidsrechter om, die zorgde er mee voor dat Anderlecht de Europese match tegen Nottingham Forest won met 3-0. Helaas voor Anderlecht wist crimineel René Van Aeken ook van die penibele zaak. Hij chanteerde Anderlecht en stapte meermaals naar de Voetbalbond. Opvallend genoeg werd dat pas bekend in 1997, toen de feiten al verjaard waren.

Geen gehoor bij Courtois
Van Aeken zou bij één van zijn pogingen onder meer hebben gesproken met Courtois. "Op 27 november 1992 richt Van Aeken zich opnieuw tot de voetbalbond, waar voorzitter D'Hooghe de lastige Antwerpenaar via brief doorverwijst naar secretaris-generaal Courtois. Een ontmoeting wordt geregeld op 7 januari 1993. In het door Courtois geparafeerde verslag van drie pagina's wordt nogmaals het Anderlechtverhaal uit de doeken gedaan, inclusief het zwijggeld", klinkt het op Sporta.

Courtois deed naar verluidt helemaal niets, ondanks een grote bewijslast. "Uit het verslag van zijn gesprek met Courtois blijkt ook dat Van Aeken een geluidscassette heeft laten horen, waarop Vanden Stock hun financiële overeenkomst bevestigt en vervolgens overgaat tot een eerste betaling. Je hoort hem het geld tellen. Ik weet het, want ik heb de cassette zelf beluisterd. Voldoende aanwijzingen om de zaak onverwijld door te verwijzen naar de bevoegde instantie, de UEFA, me dunkt, want meer verdacht kun je je als clubbestuurder niet maken. Dat gebeurt, vreemd genoeg, niet. Een doofpotoperatie, zo lijkt het. Zeker omdat Courtois op het einde van het gesprek Van Aeken aanraadt contact op te nemen met het Anderlechtbestuur. Om iets te regelen?"

Functie bij Anderlecht
Opmerkelijk: een aantal jaar later kreeg Courtois ook een functie bij paars-wit. "Wordt Alain Courtois alsnog gestraft voor wat op z'n minst achteloosheid en op z'n ergst medeplichtigheid kan genoemd worden? Nee, wel integendeel. Hij wordt bevorderd tot toernooidirecteur van Euro 2000, het prestigieuze toernooi dat de Nederlandse en Belgische voetbalbond drie jaar later samen zullen organiseren. En in januari 2002 vertrekt hij bij de voetbalbond om manager te worden bij ... Anderlecht, als toekomstig opvolger van de dan 70-jarige Michel Verschueren. Maar na tien maanden stapt Courtois alweer op."

Eén ding is voor Van Laeken duidelijk: hij zal geen traantje laten als het project rond het Eurostadion niet doorgaat. "Alain Courtois is een man met ambitie, die graag in hoge kringen vertoeft en in het centrum van de belangstelling wil staan. Hij zag zichzelf ongetwijfeld al paraderen in de VIP-ruimten tijdens een viertal wedstrijden op Euro 2020. Als grand seigneur die het voetbal naar zijn stad zou hebben gebracht. Het lijkt er nu heel sterk op dat dat feestje niet zal doorgaan. We moeten dat niet erg vinden voor de man."