Het raadsel Tielemans: Zo bijzonder is die techniek nou ook niet

Het raadsel Tielemans: "Zo bijzonder is die techniek nou ook niet"

27-02-2017 12:15
1

Youri Tielemans heeft het weer gedaan. Met een knal vanop 25 meter heeft hij ook tegen Racing Genk weer van zich doen spreken. Jan Mulder snapt niet waar die atoomschoten vandaan komen.

In Het Laatste Nieuws probeert Mulder te ontdekken waar die kracht vandaan komt. "Hoe doet Youri Tielemans het? In zijn geval weet ik zeker: met techniek. Maar zo bijzonder is die techniek nou ook weer niet: ik kan er niets aan ontdekken dat verschilt met mijn eigen schot in actieve dagen, toen ik een doodenkele keer ook wel eens van buiten het strafschopgebied aanlegde, de bal met enige snelheid van de wreef voelde vertrekken, een fractie van een seconde later de vertraging al merkte, en de bal tien meter verder al met het kopje slap voorover richting keeper zag gaan om zich gewillig te laten opvangen."

De schoten van Tielemans lijken wel een goocheltruc. "Waar zit het geheim van het daverend schot van Tielemans? Toch in de dijen? Kracht dus? Het is een mysterie. Het is een van de dingen die het voetbal zo aantrekkelijk maken. Ze meten het tegenwoordig ook op: 123 kilometer per uur. Het getal zegt mij niks. Het stille moment dat de bal inslaat slaat me omver. Je kijkt ernaar en je beseft: dit zal ik nooit kunnen, dit gaat ver boven het leven van de gewone sterveling, dit is voetenwerk van een magiër."