Anderlecht vangt flinke som na rechtzaak tegen ex-speler

Anderlecht vangt flinke som na rechtzaak tegen ex-speler

22-02-2017 09:00
1

Anderlecht heeft de rechtzaak tegen de familie van Jason Lokilo gewonnen. Die Lokilo is een ex-jeugdspeler bij Anderlecht die op onrechtmatige wijze is vertrokken, ook al was hij op dat moment nog geen zestien jaar.

Normaal gezien kan een club een speler niet vastleggen voor hij zestien wordt, wat bijzonder frustrerend kan zijn. Jeugdtalenten worden vaak weggeplukt net voor ze een contract tekenen. Anderlecht wilde dat niet laten gebeuren en liet zijn ouders een 'sterkmaking' tekenen toen hij twaalf jaar oud was. De ouders kregen 75.000 euro op de rekening in ruil voor handtekening van Lokilo over vier jaar. 

Toen puntje bij paaltje kwam waren de voorwaarden van het contract plots niet meer goed genoeg. Lokilo ging naar Crystal Palace, maar Anderlecht liet het er niet bij en eiste 450.000 euro schadevergoeding. Het Nieuwsblad weet dat de rechter Anderlecht gelijk heeft gegeven in deze zaak: de sterkmaking is dus geldig, maar Anderlecht krijgt wel maar 140.000 euro. Een opvallend verdict dat mogelijk een bom legt onder het voetbal. Spelers onder de zestien kunnen dus wel degelijk vastgelegd worden.

Standard heeft overigens een heel soortgelijk dossier lopen over Zinho Vanheusden. Ook hij keerde Standard de rug toe ondanks zo'n sterkmaking. Nu speelt hij bij Inter. Standard eist 25.000 euro, maar in die zaak is er nog geen beslissing.