Om deze reden krijgt Standard geen punten, maar mag het wel voor publiek spelen

Om deze reden krijgt Standard geen punten, maar mag het wel voor publiek spelen

21-02-2017 15:54
1

In de zaak rond het duel tussen Sporting Charleroi en Standard werd besloten om beide clubs geen punten toe te kennen. Het duel wordt ook niet herspeeld. Een ingrijpende beslissing. Het BAS gaf dinsdag meer uitleg bij die beslissing.

Op de officiële website gaf het BAS meer uitleg bij de beslissing. Volgens Standard was de beslissing niet terecht. De club vond dat het benadeeld werd omdat het Charleroi was die in de fout ging, maar daar gaat het BAS tegenin. 'Het principe van objectieve en solidaire verantwoordelijkheid van beide clubs voor de incidenten is gerechtvaardigd', klinkt het.

'Omdat ‘supporters’ van Standard aan de basis lagen van de eerste twee fases. Door hun ondoordachte en onaanvaardbare gedrag hebben zij hun eigen club in gevaar gebracht met betrekking tot puntenverlies. Dergelijke gedragingen, die ernstige schade toedienen aan het imago van het voetbal, de sportgeest en het respect voor personen, willen we vermijden en daarom maken we bij het sanctioneren geen onderscheid tussen beide clubs.'

Twee wedstrijden
Standard kreeg aanvankelijk ook een straf waardoor het twee matchen zonder publiek moet spelen, maar daar moeten de Rouches niet meer voor vrezen. 'De sanctie van een match achter gesloten deuren is van een andere aard. Het is een gemengde sanctie, die sportieve gevolgen, gevolgen voor de supporters en financiële gevolgen inhoudt. De automatische toepassing ervan kan buitensporige gevolgen hebben', verklaart het BAS.

'De boete (5.000 euro) en de niet-toekenning van de punten zijn gezien de ernst van de feiten, noodzakelijk om te strijden tegen het wangedrag van supporters en de antecedenten van Standard gerechtvaardigd. Maar dat zijn wedstrijden achter gesloten deuren niet gezien de inspanningen die Standard levert.'