Anderlecht en Club Brugge spannen samen, 1A met 12 ploegen?

Anderlecht en Club Brugge spannen samen, 1A met 12 ploegen?

20-02-2017 08:30
15

Maandag komt de Pro League bijeen voor een vergadering, en daarop zal een heel belangrijke materie besproken worden. Hoe ziet de competitie eruit vanaf 2018? Als het van Anderlecht en Club Brugge afhangt zullen er nog maar twaalf eersteklassers zijn.

Het systeem dat het meeste kans maakt om doorgedrukt te worden is het systeem 12+12. Daarbij worden de 24 profclubs herverdeeld. In de hoogste afdeling spelen de eerste acht ploegen voor de titel, de vier laagste ploegen spelen tegen degradatie met de beste vier ploegen uit de tweede afdeling. De andere ploegen uit 1B spelen dan tegen de degradatie.

Anderlecht, Club Brugge zijn volgens Het Laatste Nieuws voor dit nieuwe systeem en krijgen ook de steun van alle clubs uit 1B. Dat laatste is natuurlijk niet vreemd, aangezien er in theorie vier tweedeklassers kunnen promoveren in dat systeem. Heel wat kleinere ploegen uit de hoogste afdeling zijn tegen en stellen een veel simpeler systeem voor.

Een reguliere competitie met 20 ploegen ligt namelijk ook op tafel, maar kent minder bijval. Zeker in 1B is het voorstel onpopulair, want dat betekent dat er nog vier profclubs gaan afvallen. AA Gent wil dan weer alles bij het oude houden, want voorzitter Ivan De Witte was een belangrijke motor achter het huidige systeem.