Van Holsbeeck krijgt het zwaar te verduren: Het zijn keiharde leugens

  Van Holsbeeck krijgt het zwaar te verduren: "Het zijn keiharde leugens"

  donderdag 16 februari 2017 om 17:15

  Anderlecht heeft nog altijd een goede kans op de landstitel, maar het heeft wel enkele magere jaren beleefd. Daarom krijgt manager Herman Van Holsbeeck heel wat kritiek te verwerken, en ook deze week was het opnieuw prijs.

  Een groep supporters heeft namelijk de blog Het Verval van RSCA opgericht. Die titel is niet mis te verstaan. De fans in kwestie vinden het beleid van Anderlecht een ramp. "De huidige malaise in zijn correcte proporties voorleggen is inmiddels onbegonnen werk geworden. Onnodig werk ook, aangezien er geen betrokken sterveling overschiet die niet beseft hoe ver de meest prestigieuze club van het land is afgegleden."

  Bij veel supporters heerst er kennelijk gelatenheid. Het verval is zo groot dat de term Anderlecht-onwaardig de lading niet meer dekt. Erger, het armtierige niveau sleept ondertussen zo lang aan dat die term zelfs niks meer betekent. Een honderdjarige traditie overboord gegooid. Onvrede bij voetbalsupporters wordt hier gelukkig al lang niet meer met geweld geuit. Maar de immense verslagenheid en gelatenheid die fans vandaag kenmerkt is niet productiever. Sinds mensenheugenis de grootste in België, een verleden als Europese topclub bovendien, nu echter het stille verval."

  De fans hopen op een revolutie. "De vraag is of en wanneer de bom zal barsten. Het percentage fans dat al een hele tijd ontevreden is met de gang van zaken en zich niet meer kan identificeren met het beleid moet onderhand nochtans naar 100 neigen. Is het ten gevolge van het vaak volkomen nietszeggend, soms zelfs bedrieglijk en daarom kleinerend taaltje dat woordvoerders van de club hanteren om de achterban te sussen en om zichzelf vrij te praten? Murw geslaan door holle woorden, loze beloftes en onzinnige excuses die telkens opnieuw herkauwd worden door individuen waar men uiteindelijk nooit bewondering voor gehad heeft."

  Schuld bij het bestuur
  De fans in kwestie zijn duidelijk: met dit bestuur gaat Anderlecht niets bereiken. "Een blik op de kernsamenstellingen van RSCA in de voorbije seizoenen leert ons dat het nog niet vaak is voorgekomen dat de hoofdverantwoordelijke op dit gebied niet heeft gefaald, met de laatste 3 seizoenen bovendien telkens als pijnlijke nieuwe dieptepunten. De transfers worden telkens slechter, de jeugdspelers die doorbreken telkens schaarser. Aan de andere kant is het heel duidelijk dat geen enkele club in België over de mogelijkheden van RSCA kan beschikken. In de jaren 2012-2013-2014 nog scheelde het niet eens zo veel of RSCA genereerde dubbel zoveel inkomsten als de club die over het algemeen wordt beschouwd als the best of the rest (Club Brugge)."

  Bovendien is het bestuur kennelijk te snel tevreden. "In een poging de schijn hoog te houden hebben bepaalde mensen binnen de club er een sport van gemaakt om met een heel stoere gezichtsuitdrukking te herhalen hoe vaak ze persoonlijk al een kampioenstitel konden vieren. 'Gemiddeld 1x om de 2 jaar!' Wat wij maar niet kunnen vatten is hoe iemand bij zo’n grote club toch zo trots en voldaan kan zijn bij zulke doodnormale prestaties.

  "De tamelijk agressieve manier waarop dit kunstje soms wordt opgevoerd zou geïnterpreteerd kunnen worden als een teken van angst voor de eigen positie. Want als de resultaten (die volgens ons heel middelmatig te noemen zijn ten opzichte van het potentieel van de club, nog ter illustratie: zelfs een club als AA Gent heeft na 1 jaartje Champions League meteen al meer weten te presteren dan het huidige management van RSCA in 6 campagnes) wegvallen blijft er pas echt bitter weinig over.

  "Onbekwaamheid is uitgemaakte zaak"
  De supporters hopen op een nieuw plan voor Anderlecht. "Over de onbekwaamheid wordt wat ons betreft niet meer getwijfeld, die is reeds jarenlang een uitgemaakte zaak. Maar zelfs het punt waarop de echtheid en integriteit in twijfel wordt getrokken is al een poos aangebroken. Een hoogwaardigheidsbekleder die in quasi elke beslissing die hij neemt de club lijkt te schaden maakt zich uiteraard sowieso verdacht."

  Elke nieuwe trainer aankondigen als een man die met jeugd aan de slag wilt gaan en offensief voetbal predikt, voor elke transferperiode aankondigen dat de club zal uitpakken, na elke crisis aankondigen dat de club meer rekening zal houden met de mening van de fans (die om voetbal volgens de huisstijl roepen). Na een aantal keer noem je het geen loze beloftes meer maar keiharde leugens! 

  "We eindigen het verhaal met een club in de greep van makelaars die de ene na de andere belabberde speler mogen binnenloodsen. Met een club die zijn meest beloftevolle jeugdspelers buitenpest. Met een club die zijn meest gepassioneerde aanhangers heeft gedegouteerd door een waardeloos product aan te bieden dat helemaal niks meer te maken heeft met de filosofie waarmee ze groot en populair is geworden."

  Poll

  Moet Van Holsbeeck na dit seizoen weg bij Anderlecht?

  (3199 stemmen)

  Plaats een reactie

  BS90 +3627
  donderdag 16 februari 2017 om 17:59
  Amai die hebben veel tijd, misschien FIFA-speler worden voor Anderlecht in plaats van debiele brieven te schrijven?
  Vind ik leuk
  Geofpurple +2619
  donderdag 16 februari 2017 om 18:23
  overdrijven is ook een kunst. bewust brief schrijver en zijn volgelingen , vergeten blijkbaar dat rsca in veel diepere dalen heeft gezeten dan de laatste jaren. tendens van kwaliteit binnen voetbalclubs kan je vergelijken met de economie. je hebt perioden van hoog conjunctuur en laag conjunctuur. blijkbaar iets dat die fanatiekelingen niet begrijpen. Je mag bij elke europese grootheid langsgaan, die zijn daar ook onderhevig aan. kortweg gezegd, heel da schrijven hoewel er een grote kern van waarheid in zit, bevat zelf weinig lang termijn visie en eerder een groot gehalte kortzichtigheid.
  Vind ik leuk

  Bekijk het laatste nieuws

  Van Holsbeeck krijgt het zwaar te verduren: "Het zijn keiharde leugens"