Tien Champions League-talenten om in de gaten te houden

Tien Champions League-talenten om in de gaten te houden

15-02-2017 09:00

De Champions League is dinsdagavond met een klap hervat door Paris Saint-Germain, FC Barcelona, Benfica en Borussia Dortmund. VoetbalPrimeur zet tien minder bekende spelers op een rijtje die gaan shinen in de knock-outfase van  het miljoenenbal.

1. Óliver Torres Munoz (FC Porto)
FC Porto is altijd al een vruchtbare bodem voor jong talent geweest en dat is dit seizoen niet anders. Torres wist in zijn vaderland niet door te breken bij Atlético Madrid en keerde dit seizoen terug in de havenstad, waar hij in het seizoen 2014/2015 al op huurbasis speelde. De beloftevolle 22-jarige middenvelder heeft zich inmiddels zo onmisbaar gemaakt bij Porto, dat Torres inmiddels voor twintig miljoen euro definitief heeft binnengehaald.

2. André Silva (FC Porto)
Ook voor talent van eigen bodem is altijd plaats in Portol: jeugdexponent André Silva is dit seizoen definitief doorgebroken in het blauw-wit. De 21-jarige aanvaller kan uitstekende statistieken overleggen: twaalf doelpunten in de Primeira Liga, vijf in de Champions League en vier namens het nationale elftal van Portugal, waarvoor Silva in september zijn debuut maakte.

3. Thomas Lemar (AS Monaco)
De supporters in het prinsdom beleven gouden tijden: AS Monaco is overtuigend doorgedrongen tot de laatste zestien van de Champions League en lijkt in de Ligue 1 eindelijk Paris Saint-Germain af te troeven. Een van de pijlers onder dit succes is de 21-jarige Thomas Lemar. De watervlugge middenvelder kwam twee seizoenen geleden over van Caen, had wat aanpassingsproblemen, maar is inmiddels uitgegroeid tot Frans international.

4. Kylian Mbappé (AS Monaco)
Die kant zou het ook wel eens op kunnen gaan met ploeggenoot Kylian Mbappé. Een onomstreden basisklant is de pas achttien jaar oude aanvaller nog niet, maar de 'nieuwe Thierry Henry' gaf afgelopen weekend wel zijn visitekaartje af. FC Metz was het slachtoffer van de dadendrang van Mbappé, die zijn eerste hattrick in het profvoetbal aantekende.

5. Victor Lindelöf (Benfica)
De 22-jarige Zweedse mandekker speelt nu nog in de relatieve anonimiteit van de Portugese Primeira Liga, maar daar gaat deze zomer hoogstwaarschijnlijk verandering in komen. Lindelöf wordt al langere tijd intensief gevolgd door Manchester United, dat concurrentie ondervindt van FC Barcelona en Chelsea. Uiteraard hoopt de Zweed tegen Borusia Dortmund te bewijzen dat hij het niveau van de Europese top aankan.

6. Benjamin Henrichs (Bayer Leverkusen)
Nog een jeugdigde verdediger die na dit seizoen de stap naar de absolute top kan zetten. De fysiek imponerende rechtsback heeft dit seizoen definitief zijn plek veroverd bij Bayer Leverkusen, maar speelt volgend seizoen mogelijk bij Bayern München. Nadat Philipp Lahm zijn afscheid had aangekondigd, werd de negentienjarige Henrichs direct genoemd als ideale opvolger.

7. Julian Brandt (Bayer Leverkusen)
Waar Henrichs mogelijk snel weer vertrokken is bij Die Werkself, is de slechts één jaar oudere Brandt alweer bezig aan zijn vierde seizoen in de hoofdmacht. De beweeglijke aanvaller leek vorig jaar definitief uit de schaduw van routinier Stefan Kießling te stappen, maar dit seizoen loopt het een stuk minder bij de slechts drie keer trefzekere Brandt. Wellicht kan Brandt in de dubbele confrontatie met Atlético Madrid wel laten zien waarom Liverpool-manager Jürgen Klopp zo gecharmeerd van hem is.

8. Ousmane Dembélé (Borussia Dortmund)
Na één profseizoen bij Stade Rennes wisten de scouts van Borussia Dortmund al voldoende: deze negentienjarige aanvaller moest en zou schitteren in het Westfalenstadion. Een half jaar later kan geconcludeerd worden dat dit een juiste beslissing is geweest: de weergaloze assist tegen RB Leipzig is tot dusver hét hoogtepunt in het oeuvre van de razensnelle Fransman.

9. Pablo Sarabia (Sevilla)
Sinds Jorge Sampaoli de scepter zwaait bij Sevilla, gaat het de Andalusiërs voor de wind: een derde plek in de Primera Division, overwintering in de Champions League en lovende kritieken voor het attractieve voetbal. Recentelijk heeft ook Pablo Sarabia zijn plek gevonden in het team van Sampaoli. De 24-jarige creatieve middenvelder moest nog even wennen, sinds hij in de zomer overkwam van Getafe, maar maakt inmiddels steeds meer minuten.

10. Elseid Hysaj (Napoli)
De rechtsback was op 22-jarige leeftijd al aanvoerder van zijn vaderland Albanië, dat afgelopen zomer tot veler verrassing het EK haalde. Ook bij zijn club Napoli is Hysaj onomstreden op de rechterflank. In de achtste finale van de Champions League mag hij zich bewijzen als directe tegenstander van Cristiano Ronaldo.