Gouden Schoen-koorts: De acht kanshebbers voor de prestigieuze prijs

Gouden Schoen-koorts: De acht kanshebbers voor de prestigieuze prijs

02-02-2017 07:30
3

Op woensdag 8 februari is het weer zover. Dan wordt de Gouden Schoen verkozen. Wordt het iemand van landskampioen Club Brugge? Of gaat een speler van Anderlecht of Genk met de prijs lopen? VoetbalPrimeur.be somt de acht grootste kanshebbers op.

1. Wilfred Ndidi (KRC Genk en Leicester City)
De twintigjarige Nigeriaan was vorig en dit seizoen de grote stofzuiger op het middenveld van Genk. Wie een doelpunt wilde maken tegen Genk, moest eerst voorbij Ndidi. De middenvelder maakte niet alleen indruk in België, maar ook in Europa.

Dat leverde hem uiteindelijk een transfer op naar Leicester City, die Genk aardig wat geld opleverde. Ndidi is amper twintig jaar oud, maar er bestaat geen twijfel over dat er hem een grote toekomst is weggelegd.

2. Youri Tielemans (RSC Anderlecht)
Net zoals bij Ndidi is ook Tielemans een grote belofte. Misschien wel de grootste belofte op de Belgische velden. De prijs voor Belofte van het Jaar zat er al meermaals in voor de negentienjarige middenvelder. De grote prijs kon hij nog niet winnen.

Misschien wint hij die wel dit jaar. Met zijn dertien doelpunten en acht assists heeft hij een groot aandeel in de tweede plek van Anderlecht in de Jupiler Pro League. Mogelijk wacht hem nu de Gouden Schoen. En dan de stap naar een topcompetitie?

3. José Izquierdo (Club Brugge)
Van het ene goudhaantje naar het andere. Club Brugge won vorig seizoen de titel. Dat heeft het voor een groot deel te danken aan Izquierdo. De Colombiaanse flankaanvaller was voor veel ploegen in Play-Off 1 een grote kwelduivel.

Ook dit seizoen kon hij met zijn flitsen al verschillende verdedigers in verlegenheid brengen. Club had in het verleden met Carlos Bacca al Colombiaans goud in de handen. Die won geen Gouden Schoen. Izquierdo daarentegen lijkt één van de grootste kanshebbers te zijn.

4. Alejandro Pozuelo (KRC Genk)
De maestro van Genk. Als Genk voor gevaar zorgt, dan zit Pozuelo er ongetwijfeld voor iets tussen. De Spanjaard is dé spelmaker bij de Limburgers. Als hij draait, doet Genk dat ongetwijfeld ook.

Prijzen op clubniveau zaten er (nog) niet in met Genk. Een persoonlijke prijs is echter wel een serieuze optie. Wint hij die Gouden Schoen?

5. Ruud Vormer (Club Brugge)
Waar Izquierdo de man van de flitsen is bij Club, is Vormer de man van de regelmaat. Eén van de spelers die als eerste op het blad van Michel Preud'homme staat. Met zijn niet in te tomen doorzettingsvermogen werd hij al snel de publiekslieveling bij Club Brugge.

Wekelijks scanderen de Brugse supporters 'Ruud! Ruud! Ruud'. Na die titel staat hij voor altijd in de geschiedenisboeken van Club Brugge. Nu wil hij zich ook in de geschiedenisboeken van de Gouden Schoen schrijven.

6. Soualiho Meité (SV Zulte Waregem)
Niet goed genoeg bevonden door Lille OSC, maar helemaal ontbolsterd bij Zulte Waregem. Net zoals bij Ndidi bij Genk, is Meité de stofzuiger bij Zulte Waregem. Inmiddels wordt de middenvelder al gevolgd door zowat elke Belgische topclub.

Een stap naar een Belgische topclub zit echter niet meer in zijn carrièreplanning. Hij droomt al van het buitenland. Eerst wil hij Zulte Waregem nog helpen aan een prijs. De beker van België? De titel? Of misschien ook nog de Gouden Schoen. Essevee had eerder al Thorgan Hazard in de rangen. Wordt Meité de tweede Waregemse Gouden Schoen?

7. Stefano Denswil (Club Brugge)
Aanvallend had Club Brugge vorig seizoen veel aan Izquierdo. Maar in het kampioenenjaar stond er ook een sterke Denswil op het plein. De Nederlander werd voor een prikje overgenomen van Ajax. Bij Club Brugge ontpopte hij zich na een minder begin ook tot een grote sterkhouders.

Ook dit seizoen bewees Denswil al meermaals op een hoog niveau te acteren. Of Björn Engels, Brandon Mechele of Benoît Poulain naast hem staat... Denswil zal zijn wedstrijd spelen. Dit wordt zijn laatste jaar bij Club, maar die laatste maanden in België kan hij zich mogelijk ook de Gouden Schoen noemen.

8. Lukasz Teodorczyk (RSC Anderlecht)
Hij speelde nog maar één periode bij Anderlecht, maar is wél één van de grote kanshebbers om de Gouden Schoen te winnen. Zo goed was Teodorczyk. De Poolse sensatie scoorde voor Nieuwjaar aan de lopende band bij paars-wit.

Welke verdediger er ook tegenover hem stond, hij vond steeds een gaatje. Of het nu in de Belgische competitie of in de Europa League was, Teodorczyk wist het doel te vinden. Een topschutter is hij al. Wordt hij ook een Gouden Schoen?