Leon Bailey is een slachtoffer, maar dat weet hij zelf niet

"Leon Bailey is een slachtoffer, maar dat weet hij zelf niet"

01-02-2017 08:00

Racing Genk heeft een zware klap gekregen in de laatste week van de transfermercato. Leon Bailey heeft de club verlaten. De Jamaicaan wilde zelf nog blijven tot de zomer, maar manager Craig Butler had daar geen zin in.

De relatie tussen Racing Genk en Butler was al een tijdje verzuurd, dat verklaart ook de reactie van Bailey na de transfer. Hij vond dat er 'bad people' zaten bij Genk, maar Hugo Camps vraagt zich af wat hij daarmee bedoelt.

"Slecht volk: hoe bepaal je dat? Ik moest meteen denken aan de stiefvader/manager van Bailey. Craig Butler met zonnebril en leren jack kan zo mee draven in een film van Martin Scorsese. Als figurant. Maak er maar een corpulente pizzaboer van die los uit de heup schiet bij valavond. Het type dat je liever niet tegenkomt in het halfduister. Rolmodel voor de doorsnee zaakwaarnemer in het voetbal", aldus Camps in Het Laatste Nieuws.

De manager kent duidelijk elk trucje in het boek. "Butler had beslist dat zijn stiefzoon geen dag langer voor Racing Genk zou spelen. Na de klassieke boycot van trainingen verdween Bailey even in het bronsgroen kreupelhout. De lieveling van de Genkse fans speelde het hard, geheel tegen zijn natuur in. Papa hitste hem aan tot het forceren van een breuk. Met loeiende mantra: boter bij de vis."

In de tang
Camps hoopt wel dat Bailey zelf niet de schuld krijgt van deze heel zaak. "Een jongen van negentien heeft geen wederwoord tegen de druk van zijn voogd/zaakwaarnemer. Hij wordt verplicht tot vermoorde onschuld, en mag zich daarom slachtoffer noemen, maar dat weet hij zelf niet. Niet alleen zijn zaakwaarnemer, ook de club heeft hem vakkundig uitgemolken tot de laatste cent. Chantage in het voetbal is altijd wederzijds."