Transferwoede bij Gent: hoe zien de Buffalo’s eruit na de wintermercato?

Transferwoede bij Gent: hoe zien de Buffalo’s eruit na de wintermercato?

27-01-2017 11:00

Dat AA Gent aan het eind van 2016 buiten de boot van Play-Off 1 viel, heeft duidelijk voor deining gezorgd in de bestuurskamer. In januari hebben de Michel Louwagie en Ivan De Witte zich dan ook als een razende op de transfermarkt gestort. Zeven versterkingen voor de A-kern zijn (voorlopig) het resultaat. Hoe zal Hein Vanhaezebrouck al die jongens inpassen? VoetbalPrimeur.be tracht in het hoofd van de succestrainer te kijken.

Over Lovre Kalinic hoeven geen twijfels te bestaan: de Kroaat is nu al de eerste doelman van de Buffalo’s en zal dat ook in de toekomst blijven. Voor de reus werd immers een recordbedrag van ruim 3 miljoen euro op tafel gelegd. Geen enkele Belgische club betaalde ooit meer voor een portier. Voorlopig lijkt die som gerechtvaardigd, want in zijn eerste twee wedstrijden hield Kalinic meteen de nul.

In de heenronde bleek voornamelijk de achterhoede de achilleshiel van de kampioen van 2015, maar gek genoeg investeerde Gent deze winter vooral in aanvallend potentieel. Achterin kwam, op Kalinic na, enkel William Troost-Ekong erbij. De Nigeriaan kan je geen echte aankoop noemen: hij stond al onder contract bij de Oost-Vlamingen, maar werd tot voor kort uitgeleend. Voorlopig startte hij wel in beide competitiematchen van 2017 in de basis.

Kums eindelijk vergeten?
Op naar de middenstrook dan, waar Birger Verstraete een directe meerwaarde moet worden. Het jeugdproduct van aartsrivaal Club Brugge maakte een geweldige progressie door bij KV Kortrijk. Dat had ook Gent in de smiezen. Met Verstraete hoopt Vanhaezebrouck ein-de-lijk een vervanger van Sven Kums aan boord te hebben gehaald. Niet qua niveau (voorlopig?), maar op zijn minst wel qua profiel.

De jonge Tesfaldet Tekie mag dan weer onder de noemer ‘opportuniteit’ geplaatst worden. Hij past perfect in het transferplaatje van de voorbije jaren: jong, talentvol en onervaren. Of de Zweed met Eritreerse roots meteen veel minuten zal maken, valt dan ook ten zeerste te betwijfelen. Toch vond Gent hem 1,6 miljoen euro waard. Dat toont aan dat men op termijn wel wat verwacht van de technisch onderlegde middenvelder...

Rijke variëteit
In het aanvallende compartiment haalden de Buffalo’s pas écht het zware geschut boven. Allereerst kwam met de jonge Samuel Kalu een Moses Simon 2.0 naar de Ghelamco Arena. In zijn debuutwedstrijd tegen Sporting Charleroi imponeerde de vleugelspeler alvast met verschroeiende versnellingen en kwieke dribbels. De Nigeriaan moet in staat zijn de andere twee nieuwelingen te bedienen.

Zowel Darko Bjedov als Yuya Kubo spelen immers graag centraal voorin. Beide heren hebben echter wel een behoorlijk verschillend profiel. Terwijl Bjedov een hardwerkende goalgetter heet te zijn, teert Kubo vooral op zijn diepgang en snelheid. Voor de Japanner brak Gent enkele weken na de kosmt van Kalinic opnieuw haar transferrecord: 3,5 miljoen euro krijgt Young Boys Bern overgeschreven. Vroeg of laat zal Kubo dus wel vast in de basis komen...

Puzzelen
De tactische plannen van Vanhaezebrouck zijn ook voor ons vaak ondoorgrondelijk, maar van enkele jongens kan toch al een duidelijk beeld gevormd worden. Kalinic en Kubo zullen, alleen al vanwege hun hoge aankoopsom, ongetwijfeld tot het plan-A behoren. Ook Verstraete zal tijdens zijn wittebroodsweken het vertrouwen krijgen. Hij moet slagen waar concurrenten als Rob Schoofs en Hannes Van der Bruggen in de periode vóór Nieuwjaar tekort kwamen.

Troost-Ekong blijkt voorlopig eerste keuze, mede omdat de spoeling achterin vrij dun is. Kalu en Simon zullen onderling moeten strijden voor een basisplek, want twee van dat soort flyers opstellen lijkt gevaarlijk. Het grootste vraagteken momenteel is Bjedov. De 27-jarige Serviër is een laatbloeier, maar kreeg wel de voorkeur op Jérémy Perbet afgelopen week. Wat gebeurt er wanneer Kalifa Coulibaly teruggekeerd is van de Afrika Cup? Puzzelwerk ongetwijfeld...