Roemenië verovert Jupiler Pro League: illustere voorgangers uit het land van Hagi

Roemenië verovert Jupiler Pro League: illustere voorgangers uit het land van Hagi

24-01-2017 11:00

Opvallende tendens: de Belgische competitie richt haar pijlen op veelbelovende Roemenen. RSC Anderlecht gaf afgelopen zomer het voorbeeld met de komst van Alexandru Chipciu en recordaankoop Nicolae Stanciu. Standard Luik volgde onlangs door Razvan Marin aan te trekken, terwijl Club Brugge aast op Dorin Rotariu. Roemenen vinden nu eenmaal makkelijk de weg naar ons land, zo leert het verleden ons. VoetbalPrimeur.be lijst enkele illustere voorgangers op.

Met de talentvolle Marin zijn ze bij Standard hoegenaamd niet aan hun proefstuk toe. Het verleden van de Luikse topclub wordt namelijk mee gestalte gegeven door een heleboel Roemenen. Sommigen onder hen waren succesvol, anderen verzeilden in de vergeetput. Namen als Marius Niculae en George Tucudean doen bij de gemiddelde voetbalfan hoogstwaarschijnlijk weinig belletjes rinkelen.

Ook van Gheorghe Grozav horen we nu niets meer. Nochtans arriveerde de linkspoot in 2010 op Sclessin met het label ‘zeer talentrijk’ opgekleefd. De aanvaller testte in de zomer van dat jaar, kreeg toen geen contract, maar werd in de daaropvolgende wintermercato toch aangetrokken. De 350.000 euro die Standard op tafel legde, bleek weggesmeten geld. Grozav kwam niet verder dan ruim een dozijn wedstrijd in het rood en wit.

Nee, dan deed Liviu Ciobotariu het een stuk beter. De mandekker en 32-voudige international was voor zijn land actief op het WK van 1998 en het EK 2000, dat georganiseerd werd in België en Nederland. Nadien bleef de Roemeen in ons land hangen. Bij Standard speelde hij nagenoeg alles, waarna hij ook nog twee jaar voor wijlen RAEC Mons uitkwam. Zijn Belgische passage sloot Ciobotariu af bij Royal Antwerp FC, op het tweede niveau.

Succes in de dug-out
In Luik denkt men bij Roemenië echter in de eerste plaats aan trainers. Met Laszlo Bölöni en Mircea Rednic stonden recent twee exemplaren uit het Oost-Europese land aan het roer. De eerste is nog steeds koning in Luik: hij bezorgde de Rouches in 2009 voor het tweede jaar op rij de landstitel. Zelf werd Bölöni in zijn jonge jaren overigens twee maal Roemeens Voetballer van het Jaar.

Ook Rednic, die als speler tussen 1991 en 1996 zo’n 140 keer uitkwam voor Standard, geniet veel aanzien op Sclessin. In 2012 nam hij over van de teleurstellende Ron Jans. De huidige coach van Excelsior Moeskroen haalde het elftal uit het slop en leidde zijn manschappen nog naar Europees voetbal. Tot onvrede van de fans verlengde toenmalige grote baas Roland Duchatelet zijn contract echter niet.

Wat buiten Luik?
Een hele brok Standard dus, maar ook bij andere eersteklassers kenden enkele Roemenen opvallende passages. De meest talentrijke die ooit neerstreek in ons land, was misschien wel Alin Stoica. Bij Anderlecht liet de spelverdeler op jonge leeftijd vlagen van wereldklasse bewonderen. Mentaal ging het raspaardje echter volledig ten onder. Stoica zou voor altijd een eeuwige belofte blijven, zelfs een avontuur bij aartsrivaal Club Brugge kon daar niets aan verhelpen.

In Brugge was in de jaren ’90 overigens al eens een Roemeen gepasseerd. Kleine buur Cercle mocht tussen 1993 en 1995 immers genieten van Dorinel Munteanu. De centrale middenvelder maakte indruk bij de Vereniging, in die mate zelfs dat hij nipt naast de trofee voor 'Profvoetballer van het Jaar' greep. Zijn goede prestaties in Brugge werden beloond met een transfer naar 1FC Köln. Daar groeide Munteanu uit tot een gewaardeerde kracht.

Obscure verhalen
Tot slot durven sommige Roemenen het ook wel eens te bont te maken in ons land. Dan denken we bijvoorbeeld aan Denis Alibec. Als tiener tekende de aanvaller een contract bij Internazionale, dat hem in 2011 uitleende aan KV Mechelen. Talent heeft Alibec met hopen, maar als notoir enfant terrible doet hij daar bitter weinig mee. Zo ontbond Malinwa zijn contract ‘om dwingende redenen’. Op het voorbije EK in Frankrijk zou hij tijdens de rust van de openingsmatch tegen het gastland dan weer een sigaret gerookt hebben.

Als uitsmijter mag Marius Mitu natuurlijk niet ontbreken. De linkspoot brak begin dit millennium door bij Lierse SK, waar hij zich openbaarde als een stilist van het zuiverste water. RSC Anderlecht aarzelde niet en hengelde hem binnen. Tot de bom barstte: Mitu werd genoemd in de affaire rond gokchinees Zheyun Ye. In plaats van een mooie carrière kreeg de Roemeen in februari 2006 zijn C4 in de bus...