JPL Flop Speeldag 22: Slaapverwekkend Anderlecht, 'veldverwarming' uit provinciale

JPL Flop Speeldag 22: Slaapverwekkend Anderlecht, 'veldverwarming' uit provinciale

23-01-2017 15:15

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest negatieve zaken of zwakste spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League.

Slaapverwekkend Anderlecht
Zondag in het Constant Vanden Stockstadion vroegen wij ons hard op af: "Wat was nu het slechtste? Het spelbeeld of de scheidsrechter. Het spel van Anderlecht was niet om naar huis te schrijven. Vooral de eerste helft deed pijn aan de ogen. Het was raar dat René Weiler zijn troepen niet meteen de opdracht had gegeven om druk naar voren te zetten. Toen paars-wit dat na de pauze wel deed, zakte STVV in elkaar als een kaartenhuisje.

En dan was er nog Wim Smet. Over de onterechte strafschop is genoeg inkt gevloeid. Helaas was zijn optreden daarnaast ook ondermaats. Meteen na de eerste penalty vergat hij er nog één te fluiten. Bij de tweede strafschop had hij dan weer later voordeelbal moeten geven. Ook zijn kaarten waren inconsequent. Na vijf minuten had Youri Tielemans altijd geel moeten krijgen, waarom Smet hem spaarde? Geen idee. Smet durfde na een schwalbe van Yohan Boli ook al geen geel te trekken. Pas toen de STVV-speler bleef protesteren kwam er een kaart. Veel te laat en veelzeggend.

Patattenvelden
Sinds 2009 is veldverwarming verplicht in de Belgische competitie, maar meer ook niet. Het is niet omdat je zo'n systeem hebt dat het ook optimaal werktWat een afschuwelijke velden waren er dit weekend te zien in de Jupiler Pro League. Woensdag al kregen we een leuk voorsmaakje bij Zulte Waregem-Eupen, waar de veldverwarming niet werkte. Geen probleem, er werd toch gewoon gespeeld.

In het Astridpark zagen we het bespottelijke beeld met vrijwilligers die het veld opwarmden ... met bladblazers. Alle respect voor het harde werk van deze mensen, maar het gaat hier over een club met een jaarbegroting boven de 40 miljoen euro. Het feit dat hun 'veldverwarming' recht uit het liefhebbersvoetbal lijkt te komen is niet bepaald waardig voor een recordkampioen.

De laatste match van de speeldag vond plaats in KV Mechelen en, we hadden het nooit geraden, de veldverwarming haperde ook daar. Resultaat: een half bevroren veld. KV Mechelen, dat het vooral van combinatievoetbal over de grond moet hebben, strafte natuurlijk vooral zichzelf daarmee. Westerlo liet het niet aan zijn hart komen en won met 1-2.

De middag van Guillaume Hubert
Het valt moeilijk te ontkennen: Guillaume Hubert ging in de fout bij het openingsdoelpunt van Club Brugge tegen Standard. Hij verkeek zich op een kopbal van Jelle Vossen. Vossen zette geen enkele kracht op die bal, maar hij dwarrelde tergend traag binnen. Een flater, maar dat kan gebeuren met een jonge doelman.

Tenminste: het kan op de meeste plaatsen gebeuren. Bij Standard is het echter not done, want Hubert kreeg meteen het publiek op zijn nek. Uiteraard ging hij daar absoluut niet beter van spelen. Wat bezielt supporters om een onervaren doelman uit te fluiten, net op het moment waarop hij alle steun kan gebruiken? Standard zal verder moeten met Hubert, daar kan het publiek weinig aan veranderen.