Oude en minder oude glorieën: ex-Rode Duivels vinden weg naar Eerste Klasse B

Oude en minder oude glorieën: ex-Rode Duivels vinden weg naar Eerste Klasse B

21-01-2017 11:00

Dé wintertransfer uit Eerste Klasse B (tot nu toe) is die van Ilombe ‘Petit Pelé’ Mboyo naar Cercle Brugge. De aanvaller, ooit de schrik van alle verdedigers in de Jupiler Pro League, moet zich na maanden van inactiviteit uit de vergeetput voetballen. Daarmee trekt 1B opnieuw een bekende naam én ex-Rode Duivel aan. VoetbalPrimeur.be zocht naar collega’s met een verleden bij de nationale ploeg.

Mboyo mag zich dus Belgisch international noemen, al bleef zijn bijdrage slechts beperkt tot twee wedstrijden. In een oefenduel op Roemenië (2-1-verlies) mocht hij een half uur voor tijd debuteren. Nadien kreeg hij zelfs zijn kans in een officieel duel. Marc Wilmots liet de spits drie minuten invallen tegen Schotland (1-0-winst) in de WK-voorronde.

Dat deed de ex-bondscoach voornamelijk omdat hij Mboyo, die ook de Congolese nationaliteit bezit, niet voor het land van zijn roots wilde laten uitkomen. Na een oefeninterland mag een speler zijn keuze nog veranderen, na een officiële pot niet meer. Sinds die heel late invalbeurt tegen de Schotten kreeg Mboyo nooit meer een oproepingsbrief...

Noblesse oblige in Deurne-Noord
Voor het kruim van de ex-internationals moeten we bij Royal Antwerp FC zijn. De oudste club van het land heeft niet minder dan drie voormalige Rode Duivels rondlopen. De meest succesrijke is Faris Haroun: de middenvelder kwam zes keer in actie in het rood-geel-zwart, waarvan vier keer in de kwalificatiecyclus voor het EK 2008. Nu ja, succesrijk... In dat half dozijn aan duels stapte hij nooit als winnaar van het veld.

Ook Björn Vleminckx mocht het nationale tricot aantrekken, in drievoud zelfs. Drie keer betrof het een vriendschappelijke ontmoeting, en ook de oud-topschutter uit de Eredivisie proefde nooit van de smaak van de zege. Tot slot kreeg Steve Colpaert op een blauwe maandag negentig minuten cadeau tegen Kroatië (0-1-nederlaag). Dick Advocaat zocht destijds iemand voor op de rechtsback. Voor Colpaert bleef het bij die ene avond...

In totaal heeft The Great Old dus tien caps voor de Rode Duivels in de selectie zitten, zonder dat één van die optredens in een overwinning resulteerde. Het waren duidelijk andere tijden voor onze nationale trots... Misschien lacht Jeroen Simaeys, actief bij concurrent Oud-Heverlee Leuven, wel stiekem in zijn vuistje. Zijn teller staat op twee interlands, mét daarbij één winst. Op Luxemburg werd het 1-1, in de 2-0-zege tegen Slovenië mocht hij helemaal aan het slot invallen.

Nog internationale ervaring... in de dug-out
Er vertoeven dus vijf voetballers met een geschiedenis bij de Rode Duivels in Eerste Klasse B. Daar houdt het echter niet op, want ook bij de hoofdtrainers vallen oud-internationals te noteren. Een duo meer bepaald. De eerste behoort opnieuw toe aan de collectie van Antwerp. Wim De Decker, pas eind 2016 aangesteld, beleefde in 2006 een hoogdag in een oefenpot tegen Saoedi-Arabië.

Last but certainly not least krijgt Eric Van Meir een vermelding. De huidige oefenmeester van Lierse SK kent het reilen en zeilen bij de nationale ploeg ongetwijfeld het best. Met 35 caps en deelname aan drie wereldbekers en één Europees Kampioenschap bezit de ex-verdediger over een schat aan ervaring. Of die voldoende zal blijken om zijn grote liefde naar de promotie te leiden, valt voorlopig echter te betwijfelen.