VP Scout: 'Club Brugge gaat voor supertalent met flinke handleiding'

VP Scout: 'Club Brugge gaat voor supertalent met flinke handleiding'

20-01-2017 10:15
1

Club Brugge heeft al heel wat werk verricht deze winter, maar toch kan er nog altijd een nieuweling bijkomen. Op de flank is de spoeling bijvoorbeeld nog dun. Het belangrijkste doelwit voor Club Brugge is Hervin Ongenda. Wie is deze speler precies?

260 goals
Ongenda geldt al van in zijn kindertijd als een megatalent bij PSG. In juni 2007, toen hij amper 11 jaar was, noteerde iedere scout zijn naam op het toernooi van Arousa. In amper acht wedstrijden scoorde de aanvaller achttien doelpunten, in totaal maakte PSG maar 25 goals. In de finale speelde hij Inter naar huis met een hattrick. Zijn naam was meteen al gemaakt.

De Fransman van Congolese origine had na 2,5 jaar bij PSG liefst 260 doelpunten gemaakt, hij was de schrik van elke tegenstander als amper veertienjarige aanvaller. PSG was zo onder de indruk van zijn kunnen dat hij meteen werd overgebracht naar de U17. Hij moest twee leeftijdsgroepen hoger gaan spelen om nog te kunnen groeien.

Ongenda is in ieder geval een heel bekende naam voor fervente spelers van Football Manager. Hij was namelijk ooit bekend als één van de 'wonderkids' van het spel. Onder meer Youri Tielemans, Dennis Praet, Siebe Schrijvers en Divock Origi hadden toen ook die status. 

Stappen als prof
Ongenda maakt zijn officiële debuut voor PSG in januari 2013: hij mag invallen voor Lavezzi in een bekermatch tegen Arras.  Dan al zijn heel wat andere clubs in hem geïnteresserd, onder meer Arsenal en Chelsea. 

Zijn eerste goal laat ook niet lang op zich wachten. In de Supercup treft hij raak tegen Bordeaux na een pass van Zlatan Ibrahimovic. Het lijkt het begin van iets moois, maar die goal levert hem geen extra speelminuten op. In het jaar daarop wordt hij zelfs uitgeleend aan Bastia. Hij speelt daar negentien wedstrijden, maar kan niet één doelpunt maken.

Het label van eeuwige belofte kan Ongenda nooit van zich afschudden, na meer dan drie jaar in de A-kern zit hij aan 16 optredens voor PSG. De doorstroming van de jeugd heeft dan ook een slechte reputatie bij PSG. Door de peperdure aankopen durven de coaches bijna geen eigen jeugd meer opstellen. 

Ex-ploegmaat David Bechkoura heeft ook wel een idee waarom Ongenda nog niet is doorgebroken. "Hij is zo begaafd, maar heeft niet de carrière die hij wilde. Ik heb hem gezien bij de jeugd, hij was fenomenaal. Hij heeft alle capaciteiten. Hij kan tussen de lijnen spelen, heeft een fijne techniek en scorend vermogen. Maar extrasportief heeft hij niet altijd goede keuzes gemaakt", klinkt het in Paris Normandie.

Contacten met Club Brugge
Le Parisien meldde recent dat Ongenda in contact staat met Club Brugge. PSG zal hem ondanks zijn potentieel namelijk geen nieuw contract aanbieden, in de zomer kan hij sowieso gratis weg. Voor Club Brugge zou Ongenda een mooie optie zijn. Een groot talent dat het niet kan maken in een topcompetitie, daar heeft Club zeer goede ervaringen mee. Denk maar aan Ivan Perisic, ooit verkommerend op de bank van Sochaux en nu een echte ster.

Ongenda heeft alles om een sensatie te worden in de Jupiler Pro League, als de 21-jarige aanvaller kan wennen aan het profniveau. Niemand twijfelt aan zijn intrinsieke talent, maar in België worden creatieve spelers vaak hard aangepakt. Als hij daaraan kan wennen is hij een potentiële toptransfer voor Club.