De competitie hervat: Play-Offs in nieuwe kleedje en welkom 1B en amateurs

De competitie hervat: Play-Offs in nieuwe kleedje en welkom 1B en amateurs

20-01-2017 07:15

Begin april is het weer zover, dan beleeft het Belgische clubvoetbal haar hoogdagen van het jaar met Play-Off 1. Naast de deelnemers uit die topcompetitie moeten de andere profclubs uit ons land natuurlijk ook nog aan de bak aan het eind van het seizoen. VoetbalPrimeur.be schetst een overzicht van wat de voetbalfan mag verwachten.

Dat de top-zes van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League zich mag opmaken voor Play-Off 1, is intussen genoegzaam bekend. Ondanks heel wat ophef worden de behaalde punten voor aanvang nog steeds gedeeld door twee. Virtueel zijn Club Brugge, RSC Anderlecht, Zulte Waregem, KV Oostende, KV Mechelen en Sporting Charleroi de gelukkigen. Dat betekent dat topclubs AA Gent, KRC Genk en Standard Luik nog een stevig tandje zullen moeten bijsteken de komende weken.

Het team dat na die kampioenenronde op kop staat, mag zich landskampioen noemen. Daaraan is een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van de Champions League verbonden. Lees: kassa kassa! De nummer twee mag proberen via de voorrondes naar het miljardenbal door te stoten. Eindig je op de derde of de vierde stek, dan moet je tevreden zijn met een voorrondeticket voor de Europa League.

New look voor Play-Off 2
Niets nieuws onder de zon dus, maar in Play-Off 2 is dat des te meer het geval. Dat heeft alles te maken met de hervorming van de Tweede Klasse in het tussenseizoen. In wat nu Eerste Klasse B heet, komen immers slechts acht teams uit. In maart zal in testwedstrijden tussen de twee periodekampioenen (SV Roeselare won de eerste periode) bepaald worden wie als kampioen promoveert naar Eerste Klasse A. Het seizoen van die gelukkige zit er meteen op. Datzelfde geldt voor de laatste uit 1A, die onherroepelijk zakt.

De grootste vernieuwing tegenover de voorbije jaren is dat drie clubs uit 1B zowaar aan PO2 kunnen deelnemen, meer bepaald het nummer twee tot vier uit de globale rangschikking. Zij zullen dus de strijd aanbinden met de clubs op plaatsen zeven tot en met vijftien uit de hoogste afdeling. Geen acht maar twaalf deelnemers dus. Die worden onderverdeeld in twee reeksen van zes, waarin heen- en terugmatchen worden afgewerkt. In totaal zullen bijgevolg tien wedstrijden betwist worden.

Daar houdt het echter niet op. De winnaars van beide reeksen komen nadien nog eens tegen mekaar uit in één testwedstrijd. Die vindt plaats op het terrein van de club die als hoogste eindigde in de reguliere rangschikking. Laag eindigen in 1A biedt natuurlijk wel voordeel tegenover hoog eindigen in 1B. De winnaar van dát duel mag ten lange leste bikkelen met de vijfde uit PO1 om het laatste Europese ticket. In theorie kan Tubize AFC, momenteel vierde in 1B, volgend seizoen dus de Europa League in.

Profs versus amateurs
De lezers die nu nog geen zak ijs op het hoofd nodig hebben, vragen zich misschien nog af wat er met de rest van 1B gebeurt. Wel, de laatste vier moeten in de play-downs degradatie trachten te ontlopen. PO1-gewijs worden ook hier de punten behaald over een heel seizoen, door twee gedeeld. De club die na zes wedstrijden in deze nacompetitie de rode lantaarn draagt, moet haar plekje bij de profs afstaan aan de beste amateurvereniging.

Zo, daarmee is iedereen weer gebrieft over de gang van zaken de komende maanden. Sommige clubs zullen de stadionlichten eind maart al definitief mogen doven, andere zullen moeten bikkelen tot midden mei. En hoewel de ene al wat meer in het nieuws zal komen dan de andere: vast staat dat de Belgische voetbalfan nog een heleboel beklijvende duels voorgeschoteld zal krijgen in het voorjaar.