Vanden Borre, een verloren wereldtopper: 'Kon dezelfde wereld van Dani Alves aan'

Vanden Borre, een verloren wereldtopper: 'Kon dezelfde wereld van Dani Alves aan'

11-01-2017 11:30

Anthony Vanden Borre is voetballer af. De rechtsachter heeft besloten om het professionele voetbal te verlaten. Een bijzonder jammere zaak voor Stephane Keygnaert, de chef voetbal van Het Laatste Nieuws.

'Uitstekende voeten, goed hart, jammer genoeg staat er geen hoofd op. Een carrière getekend door zelfdestructief gedrag. Anthony Vanden Borre is ex-voetballer', schrijft hij in de krant. Volgens Keygnaert zat Vanden Borre boordevol talent. Hij kon zelfs uitgroeien tot een wereldtopper. 'Maandagavond is in Zürich de inmiddels 33-jarige Dani Alves nóg maar eens verkozen in het FIFA Wereldelftal van het Jaar - bij gebrek aan beter.'

'Het YouTube-filmpje van Vanden Borres wedstrijd op de Heizel tegen Spanje, oktober 2008, of zijn Champions League-prestatie in het Emirates Stadium tegen Arsenal, november 2014, bewijzen dat Anthony Vanden Borre intrinsiek dezelfde wereld van Dani Alves aankon. In werkelijkheid kon hij zelfs de strijd met zichzelf niet aan', klinkt het.

Geen diploma profvoetbal
'Vanden Borre is een product van de generatie '87 - de klas van Mertens, Vertonghen, Fellaini, Dembélé. Dié jongens hebben intussen hun diploma aan de universiteit van het profvoetbal verzilverd, Vanden Borre heeft nooit een getuigschrift gehaald.

'Hij is de zoon van gescheiden ouders, mama stierf vroeg, waardoor hij al snel emotioneel in de knoop geraakte. Peperkoeken hart. Dat, en zijn immense talent, leverden hem steeds weer nieuwe kansen op. Die hij evenwel met een welgemikt schot in de winkelhaak telkens verknoeide. De laatste keer met een schaamteloze uithaal naar trainer en medespelers van Anderlecht - hoe dom kon hij zijn?

'Het hoofd wil niet meer mee', luidde dinsdagochtend de uitleg... Daar sta je dan, op je 29ste. Da's nog een lange levenswandel, hoor. Hopelijk krijgt Anthony voldoende hulp', besluit Keygnaert.

Lees ook: Afscheid Vanden Borre: alle fratsen van het enfant terrible op een rijtje