Hoe wintertransfers wel degelijk kunnen lonen: topelftal uit de Jupiler Pro League

Hoe wintertransfers wel degelijk kunnen lonen: topelftal uit de Jupiler Pro League

Gepubliceerd: woensdag 11 januari 2017 om 11:00wo 11-01-2017 om 11:00

Ook in België is de wintermercato sinds 1 januari weer geopend. Een maand lang zullen tientallen spelers opnieuw van club verhuizen, in de hoop om meer voetbalgeluk te vinden. Winteraanwinsten worden vaak (niet onterecht) bestempeld als paniekaankopen. Dat hoeft echter niet altijd het geval te zijn. VoetbalPrimeur.be stelt een elftal op van toptransfer uit de vorige wintertransferperiode.

Ludovic Butelle (Club Brugge)
Als destijds 32-jarige doelman zette Butelle afgelopen winter voor het eerst de stap naar een ploeg die om de titel speelt. De Fransman deed dat met verve: dankzij zijn maturiteit en enkele uitstekende parades bouwde hij een belangrijk steentje bij in de langverwachte triomf van Blauw-Zwart. Na een mindere start van dit seizoen leek hij vlak voor de winterstop weer op topniveau te komen.

Collins Fai (Standard Luik)
Een vaste basiskracht bij Dinamo Boekarest, dat moet een meerwaarde kunnen zijn voor onze rechterflank, moet men bij Standard gedacht hebben. Voorlopig lost de atletische Kameroener alle verwachtingen in. Soms durft Fai wat onstuimig zijn, maar zijn recente prestaties leverden hem wel een selectie voor de Afrika Cup 2017 op.

Benoît Poulain (Club Brugge)
Gratis tip voor de regerende landskampioen: Fransmannen binnenhalen tijdens de wintermercato, het schijnt te werken. Zo’n twaalf maanden geleden streek immers niet enkel Butelle, maar ook Kortrijkzaan Poulain neer op Jan Breydel. De kopbalsterke verdediger zette de stap hogerop moeiteloos en bevestigt in Brugge al het goede van zijn periode bij KVK.

Aleksandar Bjelica (KV Mechelen)
Een Servische Nederlander die overloopt van het talent, maar mentaal niet altijd bij de zaak is. Zo werd nieuwkomer Bjelica in januari 2016 voorgesteld bij Malinwa. Een jaar na die overgang lijkt niets van die omschrijving gelogen. Vooral het eerste gedeelte niet: de linkspoot kan het niet laten om elke wedstrijd wel eens een tegenstander in de wind te zetten.

Jere Uronen (KRC Genk)
Uronen mag zich één van de vele talenten noemen die Genk de laatste jaren op het spoor kwam. Sinds zijn aankomst in de Luminus Arena wierp de Fin zich eigenlijk meteen op als vaste waarde. De opvolger van Dereck Tshimanga staat positioneel sterk en heeft een haarfijne voorzet. Enkel een blessure kon hem in de herfst van 2016 afremmen.

Xavier Mercier (KV Kortrijk)
Ook bij Kortrijk heeft men er een handje van weg om spelers met meerwaarde binnen te hengelen in de winterpauze. Mercier past perfect in dat plaatje. De kwieke flankspeler viel direct op met zijn dribbels, slimme looplijnen én efficiëntie. Inmiddels zit de 27-jarige Fransman al aan vijf goals en zeven assists voor KVK.

Ahmed El Messaoudi (KV Mechelen)
Toegegeven, de Marokkaanse Belg kwam eigenlijk pas dit seizoen aan de oppervlakte in Mechelen. Onder Yannick Ferrera heeft El Messaoudi zich opgewerkt tot een bepalende kracht in de successen van de Kakkers. Zo lost de controlerende middenvelder, die ook als verdediger uit de voeten kan, de verwachtingen na zijn hoopvolle debuut bij Lierse SK in.

Soualiho Meïté (Zulte Waregem)
Misschien wel dé beste winterinvestering uit dit lijstje. In januari van vorig jaar haalde Francky Dury Meïté naar de Gaverbeek. Fysiek en mentaal zat de jongeling volledig aan de grond, maar in Waregem bloeide hij opnieuw open. En maar goed ook, want in vorm is de middenvelder een geweldenaar. Komende zomer lijkt een topclub of –competitie te wenken.

Junior Edmilson (Standard Luik)
Bij de terugkeer van Sint-Truiden naar het hoogste niveau viel één dribbelkont sterk op: deze Edmilson. Standard had dat meteen in de gaten en haalde de Braziliaanse Belg al na een half jaar naar Sclessin. In Luik timmert de flankaanvaller rustig aan de weg: hij combineert onvoorspelbare bewegingen met efficiëntie én werkkracht.

Siebe Schrijvers (Waasland-Beveren)
Eén van de weinige huurlingen uit dit lijstje, maar dat zal Waasland-Beveren zich allerminst beklagen. Bij de laagvlieger kreeg Schrijvers de voorbije twaalf maanden eindelijk de kans om zijn enorme potentieel te tonen. Dankzij zijn slimme plaatsing en verfijnde traptechniek plaatste hij zichzelf in het uitstalraam. Geen twijfel mogelijk dat moederclub KRC Genk hem binnenkort weer terug haalt.

Nikolaos Karelis (KRC Genk)
In Limburg kan Schrijvers misschien een duo gaan vormen met een Griek. Karelis voetbalt pas een jaar in ons land, maar liet in die periode niet minder dan 19 competitietreffers noteren. Als nieuwkomer is dat simpelweg indrukwekkend. 2016 eindigde voor hem echter in diepe mineur: een kruisbandletsel zal hem zo’n acht maanden van de voetbalvelden houden.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Poll

Wie vind jij de meest geslaagde wintertransfer uit dit lijstje?

(427 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws