Gent op rapport: amper uitblinkers, vervangers Sels en Kums vallen door de mand

Gent op rapport: amper uitblinkers, vervangers Sels en Kums vallen door de mand

07-01-2017 11:00

Na een zware eerste periode kunnen de Belgische ploegen de batterijen even heropladen op winterstage. Dat schenkt VoetbalPrimeur.be de gelegenheid om de prestaties van de traditionele G5 te analyseren. Van elk van de vijf topclubs moeten de spelers afzonderlijk op rapport komen. In deel drie: AA Gent, het huidige nummer zeven uit de Jupiler Pro League.

Voor we onze analyse aanvatten, even enkele algemene opmerkingen. Enkel spelers die minimaal vijf duels in actie zijn gekomen in de competitie worden beoordeeld. In totaal zijn er drie categorieën: onvoldoende, voldoende en uitstekend. Per categorie krijgen twee opvallende spelers wat extra toelichting.

Onvoldoende
Rami Gershon
Stefan Mitrovic
Dieumerci N’Dongala

Jacob Rinne
Met grote trom binnengehaald als opvolger van Matz Sels, een half jaar later al op de drempel van de exit in de Ghelamco Arena. Nee, het avontuur van Rinne bij Gent kan allerminst een succes genoemd worden. De Zweed blonk vooral uit in nonchalance en twijfelachtige tussenkomsten, waardoor hij minstens een handvol tegengoals op zijn conto mocht schrijven. Bovendien bleek de doelman zich niet altijd nat in het zweet te werken op training. Met Lovre Kalinic haalden de Buffalo’s al een vervanger.

Rob Schoofs
Waar Rinne puntenpakker Sels moest doen vergeten, kreeg Schoofs de kans om het (gigantische) hiaat dat Sven Kums had gelaten, in te vullen. Ook onze jonge landgenoot kon niet voldoen aan de verwachtingen. Het was al een veeg teken dat Hein Vanhaezebrouck hem in de zomer niet op nam op de Europese spelerslijst. Nadien kreeg de linkspoot wel wat kansen in de competitie, maar echt overtuigen lukte zelden. Talent voldoende, maar (voorlopig?) te weinig body.

 

Voldoende
Kalifa Coulibaly
Brecht Dejaegere
Thomas Foket
Thomas Matton
Lasse Nielsen
Kenneth Saief
Moses Simon
Yannick Thoelen
Hannes van der Bruggen

Nana Asare
Verdedigend stond het eigenlijk nooit helemaal stabiel gedurende de eerste 21 speeldagen. Dat sterkhouder Asare pas op speeldag zes zijn eerste basisstek wist te versieren na blessureleed, leek aanvankelijk de belangrijkste oorzaak. Maar zelfs na de rentree van de Ghanees bleef het efltal kwestbaar achterin, mede omdat de linkerverdediger zelf te weinig zijn topniveau benaderde. Als Gent wil scoren in Play-Off 1, zal het een Asare in bloedvorm kunnen gebruiken.

Jérémy Perbet
Met zes doelpunten wel topschutter van de Buffalo’s, maar helemaal bevredigd is Vanhaezebrouck nog niet. Terwijl een diepe spits in zijn systeem dient mee te voetballen, te kaatsen en ruimte te creëren, is Perbet in de eerste plaats een sluipschutter in de zestien. Daarom moest de Fransman zich in het begin voornamelijk beperken tot invalbeurten. Maar kijk, Perbet pikte steeds beter op wat zijn coach van hem verlangt. Dat resulteerde vlak voor de winterstop in een wereldpartij tegen RSC Anderlecht. Trekt hij die lijn na Nieuwjaar door?

 

Uitstekend
Anderson Esiti
Het zegt wel wat over de heenronde van Gent: slechts twee spelers kunnen echt bij de uitblinkers gerekend worden. Van alle zomertransfers is men in de Oost-Vlaamse hoofdstad waarschijnlijk het meest tevreden met Esiti. Een kleerkast met ongeziene fysieke capaciteiten, zo presenteerde hij zich in het Belgische voetbal. Wie wat preciezer keek, zag echter al snel dat de 22-jarige Nigeriaan naast zijn recuperatievermogen ook over voldoende talent beschikt om het spel te (her)lanceren.

Danijel Milicevic
De speler bij Gent die nooit onder de ondergrens zakt, die status heeft Milicevic inmiddels verworven. Een vrij uniek gegeven voor een offensieve jongen. Als spelmaker dirigeert hij zijn collega-Buffalo’s als nooit tevoren: zeven goals en zeven assists over alle competities heen zijn daar het grootste bewijs van. De Zwitserse Bosniër blinkt vooral uit in zijn lange passing en stilstaande fases. Daar is zijn fenomenale traptechniek natuurlijk niet vreemd aan.