China goes PS4: Witsel kan het wel verdragen dat hij geen Rode Duivel meer is

China goes PS4: "Witsel kan het wel verdragen dat hij geen Rode Duivel meer is"

02-01-2017 10:26
2

De transfer van Axel Witsel is nakende. China is voor de middenvelder het beloofde land. Heel wat (top)spelers gingen onze landgenoot al voor. Dat vindt Trudo Dejonghe niet raar. Dat spelers in het Verre Oosten hun loopbaan opblazen, vindt de sporteconoom ook niet meer dan normaal. 

"Het zijn meestal nieuwe Chinese rijken die ploegen opkopen, omdat dat mooi staat op hun visitekaartje", aldus Trudo Dejonghe tegenover Sporza. "De eerste doelstelling die ze hebben is om hun vrienden een beetje af te troeven op gebied van sport. Ze kunnen net zo goed paarden kopen, maar nu kopen ze voetballers. Dat is eens iets anders."

"Ze moeten wel veel geld geven, want anders zou er niemand naar China gaan. Zoals wij op PlayStation spelers kopen, kopen die rijken spelers in de realiteit. Hopelijk komt dat geld wel van een reguliere markt, want in Rusland was het vaak heel dubieus vanwaar dat geld kwam."

Veel verdragen voor veel geld
Het hoeft niet te verbazen dat een topper als Witsel voor China kiest.  "Eerst waren het de bijna gepensioneerde spelers die naar China trokken. Maar nu wordt het ook interessant voor topspelers. Als spelers kunnen kiezen tussen een zware competitie zoals de Premier League en de veel lichtere Chinese competitie, waar ze 3 keer zoveel verdienen, dan zullen er velen zijn die voor het tweede zullen kiezen."

Zou het voor Witsel niet wringen als hij straks geen Rode Duivel meer is? "Voor Witsel zou dat wel een hypotheek zijn op zijn internationale carrière. Maar voor 18 miljoen euro per jaar kan je het misschien wel verdragen dat je na een tijdje geen Rode Duivel meer bent."

Lees ook: 'Vader Witsel en D'Onofrio verdienen monsterbedrag aan Chinese transfer'