Keuze van Witsel stuit op veel onbegrip: Symbool voor zijn stilstand

Keuze van Witsel stuit op veel onbegrip: "Symbool voor zijn stilstand"

02-01-2017 07:45

Waar gaat Axel Witsel deze winter naartoe? Lange tijd leek Italië zijn bestemming, maar nu lijkt China zijn voorkeur weg te dragen. Ludo Vandewalle van Het Nieuwsblad vindt dat frustrerend, want hij wil Witsel in een échte topcompetitie zien spelen.

Vandewalle moet al jaren toekijken hoe Witsel zijn talent 'vergooit'. "Axel Witsel begroef zich vijf jaar geleden al door bij Zenit Sint-Petersburg in Rusland te tekenen. In 2011 als een beloftevolle en dynamische middenvelder bij Standard naar Benfica vertrokken, is hij bij Zenit nog nauwelijks geëvolueerd. Hij heeft er veel geld verdiend - zo'n vijf miljoen euro per jaar - maar zijn spel werd voorspelbaar", staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Vandewalle ziet Witsel meer en meer stagneren. "Zijn statistieken staan symbool voor zijn stilstand. Tot 2011 scoorde Witsel bij de Rode Duivels vijf keer in 17 interlands, na zijn vertrek bij Standard nog slechts drie keer in 63 interlands. Dat lag niet alleen aan zijn meer defensieve positie op het middenveld, want ex-bondscoach Marc Wilmots liet hem ook inschuiven. In Rusland leken zijn lengte, kracht, techniek, snelheid én infiltratiekracht steeds minder van tel. Al die kwaliteiten van één van de meest complete spelers in Europa werden niet meer uitgebuit."

Witsel kan echter moeilijk nee zeggen tegen een loon van 18 miljoen euro per jaar. "Vijf jaar Zenit maakten hem zo'n 25 miljoen euro rijker, maar in China ligt een veelvoud voor hem klaar. 100 miljoen euro of de helft, dat is de keuze die Witsel moet maken. Een persoonlijke keuze. China is het beloofde land, zoals ooit de VS, Japan en Rusland dat waren. Telkens bleken het reuzen met lemen voeten. En nu?"