JPL TOP Speeldag 21: Eresaluut aan Maes, het fenomeen Teodorczyk

JPL TOP Speeldag 21: Eresaluut aan Maes, het fenomeen Teodorczyk

28-12-2016 14:00

Ook deze week blikt de redactie van VoetbalPrimeur.be terug op de voorbije speeldag. In deze rubriek verzamelen we de drie meest positieve zaken of spelers die ons het afgelopen weekend opvielen. Want er viel weer heel wat te beleven op de velden van de Jupiler Pro League

Eresaluut voor Peter Maes
Hij mag dan wel niet meer aanwezig dinsdag, Peter Maes heeft wel een mooi afscheid gekregen van zijn spelers. Tegen AA Gent bewezen ze dat de pas ontslagen trainer wel degelijk fris, aanvallend voetbal op de mat kon brengen. Bij de aanstelling van Albert Stuivenberg werd het verlangen naar mooi voetbal duidelijk uitgesproken, maar eigenlijk was dat helemaal niet het probleem bij Genk.

Vermoedelijk zal Stuivenberg dan ook niet zoveel veranderen aan het team, op voorwaarde dat Wilfred Ndidi goed vervangen wordt. De thuiswedstrijden gingen dit seizoen vlot voor Genk, op een pijnlijke thuisnederlaag tegen Lokeren na. Nu moet Genk ook het eeuwige uitcomplex nog van zich afschudden. 

Het fenomeen Teodorczyk
Waar zou Anderlecht staan zonder Lukasz Teodorczyk. Uiteraard is zijn goals aftrekken van het totaal een nutteloze oefening, want er moet altijd wel iemand in de spits staan. Toch is het twijfelachtig dat Anderlecht met pakweg Stefano Okaka nog zo dichtbij de concurrentie zou staan.

Teodorczyk heeft de kwaliteiten om te scoren als hij compleet onzichtbaar is, een kwaliteit die Anderlecht al vaak nodig heeft gehad. De Pool beweegt enorm slim in het strafschopgebied en staat zo 'toevallig' altijd op de goede plaats. Deze doelpuntenmachine is moeilijk te stoppen, maar verdient wel betere aanvoer. Wat zou hij kunnen presteren als hij nog meer bruikbare ballen kreeg?

Niasse is de penaltyheld
Onder het motto 'als het goed is, zeggen we het ook': Babacar Niasse is al verschillende keren een flop geweest, maar toch kunnen we niet ontkennen dat dit een keeper is met kwaliteiten. Eigenlijk heeft hij zowat alles mee. Door zijn lengte heeft hij een enorme weikrijdte, maar tegelijk is hij ook razendsnel en heeft hij goede reflexen. Dat bewees hij toen hij tegen KV Oostende een penalty pakte en voor de rest een uitstekende match keepte.

Het grote probleem van de Senegalees is trainbaar: spelinzicht. De fouten van Niasse komen bijna allemaal uit een gebrek aan spelinzicht. Een pass geven aan een gedekte speler, ongepast uitkomen bij een vrijschop, slechte opstelling in doel: er is nog werk aan deze doelman, maar fysieke kwaliteiten heeft hij wél.