DE TIEN: Spelers uit de Jupiler Pro League die in januari voor een transfer staan

DE TIEN: Spelers uit de Jupiler Pro League die in januari voor een transfer staan

31-12-2016 20:40

Het einde van het jaar komt nu wel héél dichtbij. In voetballand betekent dat ook dat er een nieuwe transfermercato zit aan te komen. Ook de clubs uit de Jupiler Pro League moeten vrezen voor het vertrek van sommige sterkhouders. VoetbalPrimeur.be selecteert tien voetballers uit de Belgische competitie die hun club de komende maand hoogstwaarschijnlijk zullen verlaten.

Leon Bailey (KRC Genk)
De kans is reëel dat de Jamaicaan na de winterstop nog steeds in de Luminus Arena actief is, maar toch bleef Bailey opvallend vaag over zijn nabije toekomst na de gewonnen topper tegen AA Gent. Na enkele indrukwekkende prestaties in Europa liggen heel wat clubs alvast aan zijn voeten. Genk zal hoe dan ook de hoofdprijs vragen voor haar goudhaantje.

William Dutoit (Sint-Truiden)
Eigenlijk heeft de doelman zichzelf onmogelijk gemaakt in Limburg. Dutoit uitte dit jaar al meerdere malen kritiek op het transferbeleid van STVV. Een vertrek lijkt dan ook de beste oplossing voor alle partijen. KV Oostende staat naar verluidt alvast te springen om de Fransman naar de kust te halen.

Hamdi Harbaoui (RSC Anderlecht)
In augustus nog met veel tromgeroffel binnengehaald als topversterking, vijf maanden later al bij het grof huisvuil gezet. Nee, de passage van Harbaoui bij Anderlecht valt allerminst een succes te noemen. De Tunesiër hoopt zich de komende maand in de kijker te spelen op de Afrika Cup, om zo een mooie transfer (naar Sporting Charleroi?) te realiseren.

Emir Kujovic (AA Gent)
Nog meer geflopt dan Harbaoui, deze Kujovic. Gent kwam in de zoektocht naar een scorende diepe spits uit bij de 28-jarige Zweed, die een doelpuntenmachine bleek in zijn thuisland. In België kwam hij echter nooit in het stuk voor. Met vier (!) competitieminuten op de teller lijkt het onwaarschijnlijk dat Kujovic na de winter nog Buffalo is.

Brandon Mechele (Club Brugge)
Michel Preud’homme wil hem eigenlijk niet laten gaan, aangezien zijn overige centrale verdedigers behoorlijk blessuregevoelig zijn. De realiteit is echter duidelijk: Mechele, enkele seizoenen terug nog een vaste waarde, bekleedt momenteel slechts de vierde positie in de hiërarchie. Royal Excelsior Moeskroen hoopt alvast op een huurperiode.

Wilfred Ndidi (KRC Genk)
Een transfer die eigenlijk al in kannen en kruiken is. Ndidi speelde in 2016 alles kapot, in België én in Europa, en ziet die indrukwekkende prestaties bekroond met een overstap naar Leicester City. Bij de Engelse landskampioen moet de Nigeriaan de opvolger worden van N’Golo Kanté. De vraag is: op korte of op lange termijn?

Athanasios Papazoglou (KV Kortrijk)
Tussen juli 2015 en mei 2016 nog goed voor negen competitietreffers, maar dit seizoen is Papazoglou eigenlijk volledig weggedeemsterd. De Griek zag concurrent Idriss Saadi een kanonstart nemen en liep sindsdien constant achter de feiten aan. Het leed geen twijfel dat hij zou vertrekken uit het Guldensporenstadion. Deze week raakte bekend dat Roda JC hem zes maanden zal huren.

Tomas Pina (Club Brugge)
Nog zo iemand die afgelopen zomer met hoge verwachtingen werd binnengehaald, maar een half jaar later alweer zijn valiezen lijkt te gaan pakken. Dat de gewezen Villarreal-middenvelder kan voetballen, ziet het kleinste kind. Net als bij vele andere Spanjaarden verloopt de aanpassing aan de Belgische speelwijze echter (te) moeilijk.

Jacob Rinne (AA Gent)
Dé meest ontgoochelende zomertransfer uit 2016, die twijfelachtige titel valt Rinne te beurt. Akkoord, Matz Sels opvolgen is geen sinecure, maar het aantal vreemde tussenkomsten van de Zweed is niet langer op één hand te tellen. Met Lovre Kalinic haalde Gent al een vervanger in huis. De boodschap mag duidelijk zijn.

Davy Roef (RSC Anderlecht)
Nog een doelman die zijn kans niet gegrepen heeft, nadat paars-wit besloot om voluit de kaart-Roef te trekken. Het jeugdproduct wisselde knappe reddingen af met weifelende interventies en verloor zijn plek aan Frank Boeckx. Anderlecht zou in januari op zoek gaan naar een ervaren keeper, waarna toptalent Mile Svilar stilaan klaargestoomd wordt voor het grote werk. En wat dan met Roef?