VP Awards: de beste diepe spits uit de Jupiler Pro League

VP Awards: de beste diepe spits uit de Jupiler Pro League

26-12-2016 14:00

Het einde van 2016 sluipt steeds dichterbij. Naast heerlijke feestmaaltijden, onverwachte cadeautjes en knallende champagneflessen kunnen ook de traditionele eindejaarslijstjes niet ontbreken. VoetbalPrimeur.be doet met plezier mee aan die traditie en geeft jou de kans om de VP Awards uit te reiken. In dit deel: de award voor de beste diepe spits.

De opties
Goalgetters, de voorbije maanden zijn er een pak opgestaan in België. Dat Jelle Vossen de netten blindelings weet te vinden, weten we al enkele jaren. De spits van Club Brugge zit aan elf potten, waaronder wel vijf strafschoppen. Ook Jérémy Perbet staat bekend om zijn neusje voor de goal. Hein Vanhaezebrouck verwacht van hem echter ook dat hij zich betrekt in de Gentse combinaties.

Om Lukasz Teodorczyk kan uiteraard niemand heen. 23 doelpunten op 29 duels over alle competities heen: wat valt er meer te vertellen? Zonder de Pool zou paars-wit momenteel in diepe crisis verkeren. Een andere spits met een enorme impact op zijn team, is Idriss Saadi. De Algerijn begon geweldig bij KV Kortrijk, maar de laatste tijd zwijgt zijn kanon wat vaker. Niet toevallig gleed KVK sindsdien weg in de rangschikking.

Bij Standard Luik deed men afgelopen zomer gouden zaken. Met Orlando Sá en Ishak Belfodil hengelden de Rouches twee absolute versterkingen binnen in de voorhoede. De eerste toont zich een dodelijke opportunist, terwijl de tweede met zijn fysieke capaciteiten én technisch vernuft aan de basis ligt van zowat al het Luikse gevaar. Een koningskoppel dat Standard toch echt wel naar Play-Off 1 moet kunnen schieten.

Ook bij die laatste club uit de traditionele G5 loopt een gevaarlijk heerschap rond in de punt. Nikolaos Karelis is evenzeer iemand die vooral leeft van zijn doelpunten. Sinds januari, toen de Griek naar Genk afzakte, mochten de fans in de Luminus Arena al geregeld de sirtaki dansen. Toch ligt Karelis vaak in balans met Mbwana Samatta, die op zijn kousenvoeten aan negen rozen zit dit seizoen.

In West-Vlaanderen leggen twee clubs de klassieke toppers nu al enkele jaren het vuur aan de schenen. Zulte Waregem rekent daarbij op het métier van Mbaye Leye. De 34-jarige Senegalees doet dienst als pivot, afmaker én leidersfiguur in de kleedkamer. Bij KV Oostende  werd dan weer een schitterende groeibriljant ontdekt. In alles doet Landry Dimata denken aan de jonge Christian Benteke.

Tot slot mogen de namen van twee aanvallers niet vergeten worden. Ongeleid projectiel Nicolas Verdier voegt een flinke portie onvoorspelbaarheid toe aan het spel van KV Mechelen. Mede dankzij zijn zeven goals, gescoord in zeven verschillende duels, staat Malinwa virtueel in de top-zes. Dat geldt niet voor KAS Eupen, waar Espanyol-huurling Mamadou Sylla al acht treffers voor zijn rekening nam.

VP’s keuze
- Ishak Belfodil (Standard Luik)
- Idriss Saadi (KV Kortrijk)
- Lukasz Teodorczyk (RSC Anderlecht)
- Jelle Vossen (Club Brugge)