VP Awards: de beste linksachter uit de Jupiler Pro League van juli tot december

VP Awards: de beste linksachter uit de Jupiler Pro League van juli tot december

24-12-2016 11:00

Het einde van 2016 sluipt steeds dichterbij. Naast heerlijke feestmaaltijden, onverwachte cadeautjes en knallende champagneflessen kunnen ook de traditionele eindejaarslijstjes niet ontbreken. VoetbalPrimeur.be doet met plezier mee aan die traditie en geeft jou de kans om de VP Awards uit te reiken. In dit deel: de award voor de beste linksachter.

De opties
Aangezien meer en meer elftallen anno 2016 in een 3-5-2 voetballen, is het klassieke beeld van een linksback een beetje achterhaald. Daardoor komen verschillende types in aanmerking voor een nominatie. Denk maar aan Nana Asare bijvoorbeeld, die bij AA Gent vaak dienst doet als linkerpion in een driemansverdediging. Op de Ghanees kan je stilaan dijken bouwen, al haalde hij nog niet zijn geweldige niveau van afgelopen seizoen.

Ook Zarko Tomasevic past niet volledig binnen het profiel van linksachter. Door zijn polyvalentie acteert de Montenegrijn van KV Oostende soms eens op de linkerflank, dan weer in het hart van de achterhoede. Dat polyvalentie een fameuze troef is, weet ook Dion Cools. De jongeling van Club Brugge begon aan de competitie als rechtsback, verdween nadien naar de bank, waarna hij de plaats van de gekwetste Laurens De Bock mocht innemen op links. In die rol is Cools helemaal ontbolsterd.

Van alle ‘pure’ linksbacks in de Belgische competitie, is Ivan Obradovic ongetwijfeld één van de meest getalenteerde. De Serviër lag echter lang in de lappenmand, al haalde hij bij zijn rentree meteen weer een stevig niveau. Bij Jere Uronen verliep het net omgekeerd: de Fin van KRC Genk startte uitstekend, maar viel dan geblesseerd uit.

Dé wederopstanding van deze eerste seizoenshelft viel in Waregem te noteren. Aan de Gaverbeek ontpopte verloren zoon Brian Hamalainen zich (opnieuw) tot rots in de branding op links. Na een mislukte passage bij Genk leeft de Deen weer helemaal op onder de hoede van Francky Dury. Mede dankzij zijn defensieve stabiliteit en offensieve impulsen wist Essevee de herfstitel te veroveren.

VP’s keuze
- Nana Asare (AA Gent)
- Dion Cools (Club Brugge)
- Brian Hamalainen (Zulte Waregem)
- Zarko Tomasevic (KV Oostende)